Slovenske Novice

Kriza alpskega smučanja

- Bojan.budja@slovensken­ovice.si

Že po tradiciji bodo avstrijski prireditel­ji konec tega tedna z veleslalom­skima preizkušnj­ama v Söldnu prižgali zeleno luč za začetek nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, v katerem so se znašli na razpotju. Odgovorni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) si namreč že vrsto let razbijajo glavo z vprašanjem, kako bi beli cirkus rešili iz krize, s katero se že dlje spopada.

V bolj ali manj vseh državah, ki spremljajo alpsko smučanje, opažajo, da se (televizijs­ka) gledanost tekem zmanjšuje. Ker želijo ustaviti trend padanja in znova povečati zanimanje zanje, so že pred časom staknili glave, vendar za zdaj še niso našli ustreznih rešitev, s katerimi bi obrnili krivuljo.

Uvedbi paralelneg­a veleslalom­a in ekipne preizkušnj­e, na kateri so sicer precej stavili, nista prinesli želenih rezultatov, zato je njuna prihodnost zelo vprašljiva; tudi superveles­lalomska. V prihodnje naj bi se osredotoči­li le še na tri (osnovne) discipline: na slalom, veleslalom in smuk, preostale pa bi sčasoma pometli na smetišče zgodovine. Medtem pristojni razmišljaj­o celo o tem, da bi uvedli popolnoma nov (ligaški) način tekmovanja, po katerem bi se najboljši med seboj merili v, denimo, skupini A, tisti slabši pa v skupini B. Kdor bi se med sezono poslabšal, bi mu grozil izpad v slabšo skupino. In obratno, z nizom dobrih nastopov bi lahko določen

V bolj ali manj vseh državah, ki spremljajo alpsko smučanje, opažajo, da se (televizijs­ka) gledanost tekem zmanjšuje.

tekmovalec napredoval v (naj)višjo ligo.

To je ena od zamisli, s katerimi si želijo osvežiti alpsko smučanje, vendar imajo do tega predloga mnogi pomisleke, zato je vprašanje, ali bodo sploh vztrajali na njem. Zdi se, da z iskanjem rešitev tavajo v megli in ne najdejo želene luči na koncu dolgega temnega predora, čas pa neusmiljen­o teče.

V slovenskem taboru se z morebitnim­i spremembam­i (še) ne obremenjuj­ejo, želijo si le, da bi v soboto in nedeljo čim bolje odrinili v novo sezono. Še kako dobro se namreč zavedajo, da bi bil uspešen start izjemno pomemben za nadaljevan­je tekmovalne zime, katere glavni cilj bodo olimpijske igre med 4. in 20. februarjem prihodnje leto v Pekingu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia