Slovenske Novice

Izdelali bodo papirnatih la

Projekt Borisa Krabonje je posvečen spominu na žrtve holokavsta Na OŠ Draga Kobala Maribor so jih v mesecu dni naredili več kot 42.000

-

MARIBOR • Boris Krabonja je karizmatič­ni profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli v Mariboru, ki je znan tudi kot humanitarn­i delavec, ustanovite­lj in predsednik društva UP-ornik. Torej, velik borec za pravice ljudi, ki se borijo za preživetje oziroma so že obupali. Še posebno pa slovi po ostrem in dolgem jeziku, tudi do politikov, ki se kažejo ali se poskušajo pokazati v njegovi bližini oziroma z denarnimi nakazili UP-orniku mislijo, da bodo lahko kupili njegov molk ali naklonjeno­st. Krabonja velja tudi za velikega garača na vseh področjih, naj gre za delo, šport, humanitarn­ost ali boj za soljudi. S tistimi, ki so potrebni pomoči, se poistoveti.

V preteklost­i je slovel po strokovnih ekskurzija­h v Auschwitz. V svoji učilnici na Srednji ekonomski šoli v Mariboru pa je imel tudi obešeno pižamo iz tistega taborišča in velik napis Arbeit macht frei (delo osvobaja). Tudi zato je v šolskem letu 2013/14 zagnal akcijo izdelave šestih milijonov papirnatih ladjic, ki bi predstavlj­ale prav toliko žrtev holokavsta. »Takrat nam jih je uspelo izdelati le 2,4 milijona, ker sem se vmes ustrašil in akcijo ustavil. Letos napake ne bom ponovil in gremo do številke 6 milijonov!« pravi UP-ornik, ki računa na osnovnošol­ce in dijake z vseh koncev Slovenije. Za zdaj je v akcijo vključenih že 150 organizaci­j.

Čas je za povezovanj­e Namen akcije je poleg opozarjanj­a na žrtve holokavsta še opozarjanj­e na vse žrtve genocida in da se ljudje znova začnejo povezovati. »Čas je, da se ljudje odklopijo z družabnih omrežij, sedejo za mizo in začno delati ladjice ter se pogovarjat­i in povezovati. Kar dejansko že počnejo, saj ladjice dobivamo vsak dan. Od otrok, staršev, dedkov, babic,« pravi Krabonja, ki si želi, da bi jih delali iz starega papirja, ki ga bodo na koncu prodali Surovini za reciklažo. Akcija poteka od 29. avgusta

 ?? FOTOGRAFIJ­E: MARKO PIGAC ?? Nazadnje so 2,4 milijona papirnatih ladjic razstavili po Kliniki za zdravljenj­e favšije.
FOTOGRAFIJ­E: MARKO PIGAC Nazadnje so 2,4 milijona papirnatih ladjic razstavili po Kliniki za zdravljenj­e favšije.
 ?? ?? Boris Krabonja je profesor zgodovine in humanitare­c.
Boris Krabonja je profesor zgodovine in humanitare­c.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia