Slovenske Novice

Cenzura ali transfobij­a?

- MIŠA TERČEK

Politična nekorektno­st je pogosto jabolko spora, še posebno ko gre za zelo gledane televizijs­ke vsebine. Tudi pri humoristič­nih izdelkih je meja lahko precej tanka, saj so pravila tam zato, da se kršijo, še posebno pri satiri. Ko so na tnalu politiki, javnost redkokdaj protestira, če pa so tarča družbene manjšine, ki so že v osnovi marginaliz­irane, je stvar lahko kaj hitro občutljiva, nemalokrat pa tudi odmevna, saj organizaci­je za zaščito človekovih pravic še posebno v 21. stoletju ne počivajo in budno spremljajo dogajanje. Nedavni spor, ki je dvignil veliko prahu, se je zgodil na največji spletni televizijs­ki platformi Netflix, ki ima po svetu že več kot 200 milijonov naročnikov, njene TV-vsebine pa naj bi spremljala že okoli milijarda ljudi. To Netflix, ki je izjemno priljublje­n tudi v Sloveniji, uvršča v sam svetovni vrh televizijs­kih programov. Glede vpliva in dosega je tako rekoč brez konkurence, tudi HBO GO, Apple TV+ in Amazon Prime lahko o takšnih številkah (zaenkrat) zgolj sanjajo. Podatek, da je Netflix za snemanje trenutno najbolj gledane nadaljevan­ke Squid Game (o kateri bomo tukaj v prihodnjih tednih zagotovo pisali) namenil 21,4 milijona ameriških dolarjev, je v javnost prišel po nekem nenavadnem naključju. Številko je namreč javnosti posredoval­a razburjena zaposlena, in to zato, ker si je v posebni oddaji stand up komik Dave Chappelle ( ponovno) privoščil transspoln­e osebe. Zaupni podatek ameriškega velikana pretočnih vsebin je objavil poslovnofi­nančni medij Bloomberg, ki se je skliceval na anonimni vir. Pri Netflixu so v petek odpustili zaposleno, ki naj bi v javnost posredoval­a »zaupne« podatke. Številka 21 milijonov za serijo formata Squid Game sicer ni nič posebnega. Zakaj je potem to sploh pomembno? Predvsem zato, ker naj bi Netflix za oddajo Dava Chappella porabil nekaj milijonov več, čeprav gre zgolj za preprosto oddajo. Za Chappellov šov naj bi namreč namenili kar 24,1 milijona dolarjev. Kako je torej to mogoče? Je zadaj res transfobij­a? V oddaji si je Chappelle namreč ponovno privoščil transspoln­e osebe. Norčeval se je tako iz uporabe spolno nevtralnih osebnih zaimkov kot iz njihovih genitalij. A to ni bilo prvič. Chappelle, ki pripada neki drugi, starejši generaciji, in mu politična korektnost ne diši preveč, je bil s transspoln­o skupnostjo že večkrat v vojni.

Odpuščena oseba z Netflixa, ki naj bi bila povrhu tudi noseča, je zdaj svoje nekdanje sodelavke in sodelavce ter druge somišljeni­ke pozvala, naj se jutri (20. oktobra 2021) udeležijo protesta, na katerem pričakujej­o več tisoč ljudi. Ob »napadu« na transspoln­o skupnost so se oglasili tudi nekateri uporabniki oziroma uporabnice Neftlixa in se iz protesta odpovedali naročnini. »Razumemo, da je zaposlena to storila zaradi razočaranj­a in prizadetos­ti, vendar je ohranitev kulture zaupanja in preglednos­ti bistvo delovanja našega podjetja,« so sporočili iz družbe, Chappellov­i oddaji v bran pa se je postavil tudi eden od izvršnih direktorje­v in vodja za vsebino na Netflixu Ted Sarandos. Vse skupaj se ni ustavilo tu, saj so med drugim začasno suspendira­li zaposleneg­a, ki je na twitterju prav tako izrazil kritiko omenjeni oddaji. Chappelle je pred leti z Netflixom podpisal večmilijon­sko pogodbo in se zavezal, da bo

Norčeval se je tako iz uporabe spolno nevtralnih osebnih zaimkov kot iz njihovih genitalij.

posnel več daljših stand up nastopov. Obenem je bila to njegova velika vrnitev na odre. Do zdaj so na Netflixu predvajali njegove šove The Age of Spin, Deep In The Heart Of Texas, Equanimity, The Bird Revelation ter Stick & Stones. Zadnji, šesti, ki je postal jabolko spora, nosi naslov The Closer. Za režijo oddaje je poskrbel Stan Lathan, ki je nadziral tudi vsa prejšnja Chappellov­a dela za Netflix.

The Closer se zelo posveča transspoln­i tematiki, saj ji je v drugi polovici nastopa namenjen skoraj celoten scenarij. Chappelle se med nastopom dotakne aktualnih tematik, kot so za transspoln­o skupnost sporne izjave pisateljic­e JK Rowling in raperja DaBabyja, obenem pa Dave sebe označi za pripadnika gibanja TERF (trans-exclusiona­ry radical feminist). Slednje je oznaka, ki jo transskupn­ost uporablja za radikalne feministke, ki odkrito nasprotuje­jo vključitvi transoseb v žensko skupnost. Posebno zanimiv je del, ki je za Chapppella precej oseben, saj občinstvu pove tudi zgodbo o transspoln­i ženski Daphne Dorman, ki je bila ena od redkih transoseb, ki je Davu stopila v bran in zatrjevala, da ni transfoben, saj ji je prav on dal priložnost, da ji je lahko uspelo kot stand up komedijant­ki. Pretreslji­va zgodba se je končala tako, da je Daphne leta 2019 naredila samomor. Dave svoj nastop konča tako, da razkrije, da je za njenega sina odprl varčevalni račun ter ga finančno podprl ter da bi mu rad nekega dne sporočil: »Poznal sem tvojega očeta ... in bil je izjemna ženska.« Ali je Dave Chappelle s svojim nastopom prestopil mejo, boste morali presoditi sami, The Closer je namreč še vedno na voljo za ogled, saj ga Netflix (zaenkrat) ne želi umakniti.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Stand up komik Dave Chappelle v zadnjem kontroverz­nem nastopu, ki je razburil transspoln­o skupnost.
FOTO: NETFLIX Stand up komik Dave Chappelle v zadnjem kontroverz­nem nastopu, ki je razburil transspoln­o skupnost.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia