Slovenske Novice

Štiri dni tavala po divjini

Po nesreči sta z avtom odšla predaleč Čudežno preživela brez hrane in vode

- E. B.

ALICE SPRINGS Štiri dni sta obupana tavala po avstralski divjini, večino časa brez vode. Njuno preživetje je naravnost čudežno, ocenjujejo reševalci in znova polagajo na srce vsem, ki se odpravljaj­o na tvegane izlete: s seboj imejte veliko vode in nekaj hrane, nikar ne zapuščajte svojega vozila! A točno to sta v paniki storila 21-letni Shaun Emitja in 14-letni Mahesh Patrick, ki se jima je avtomobil po štirih urah vožnje po neznanem pokvaril oziroma je obtičal v pesku. Ker se je že večerilo, sta sklenila v vozilu prespati, naslednji dan pa sta se peš odpravila po pomoč.

Prehodila sta pet kilometrov in spoznala, da sta krenila v napačno smer, a sta tam vsaj odkrila vir vode. Nato sta se iz neznanega razloga razšla, verjetno v prepričanj­u, da bosta tako prej našla pomoč; a to se ni zgodilo in tavala sta še tri dni, poročajo avstralski mediji. Mlajši Mahesh je prehodil kar 35 kilometrov, dokler ga niso našli pripadniki aboriginsk­e skupnosti, mu dali vode ter obvestili reševalcev, ki so ju že mrzlično iskali. Dan pozneje so s helikopter­jem v sklopu obsežne iskalne akcije po avstralske­m Severnem teritoriju in 14-letnikom na krovu našli še izmučenega Shauna.

Razen dehidracij­e in izčrpanost­i ju k sreči ni doletelo nič drugega, a njun zelo nevaren podvig bi bil kaj kmalu lahko usoden, opozarjajo oblasti, ki močno odsvetujej­o iskanje pomoči peš in na lastno pest. Bolje je počakati v avtomobilu, ki zagotavlja vsaj zaščito pred vremenskim­i nevšečnost­mi, poleg tega je vozilo vidnejše iz helikopter­ja. Kot sta pojasnila fanta, daljšega izleta nista načrtovala, zato s seboj nista imela zaloge hrane in vode, ampak sta se zgolj odpravila na vožnjo po koncu športnega dogodka v bližini Arlparre na območju Alice Springsa. A od začetne točke sta se preveč oddaljila in poti nazaj nista več našla, pojasnjuje­ta olajšana, da se je kalvarija vendarle srečno končala.

 ?? FOTO: BENGOODE/ GETTY IMAGES ?? V paniki sta se ločila in šla vsak v svojo smer.
FOTO: BENGOODE/ GETTY IMAGES V paniki sta se ločila in šla vsak v svojo smer.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia