Slovenske Novice

Prvi popravni izpit že po 48 urah

Košarkarji Cedevite Olimpije po dveh porazih v ligi ABA začenjajo evropsko sezono Drevi ob 21. uri bodo na Kanarskih otokih poskušali popraviti vtis iz Beograda

- LJUBLJANA EDUARDO BROZOVIČ

Ob domačem porazu proti FMP košarkarje­m Cedevite Olimpije ni zadostoval­a prednost 13 točk, v nedeljskem derbiju s Crveno zvezdo je bilo premalo +15. Po ogromnih padcih je lahko trener Jurica Golemac upravičeno zaskrbljen pred drevišnjim prehodom od lige ABA k evropskemu pokalu na gostovanju pri Gran Canarii ob 21. uri. Njegovo moštvo resda pestijo viroza in nadležne poškodbe, a hkrati je nakazalo, da se kljub poletni zamenjavi vseh tujih okrepitev ni otreslo tekmovalne nezrelosti.

Delni rezultat 27:57 v zadnjih 24 minutah tekme in poraz s 64:79, kar 21 izgubljeni­h žog, slab skok ( 33:45), le trije igralci – Jaka Blažič (16), Melvin Ejim (13) in Luka Rupnik (11) – z več kot šestimi točkami strelskega učinka in komaj 16 točk prispevka adutov s klopi. Vse to so številke, ki niti po naključju niso dovoljeval­e upanja na uspeh v Beogradu, čeprav je Crvena zvezda le dva dneva prej odigrala v Moskvi drugo evroligašk­o tekmo prejšnjega tedna. Danes bodo v podobnem položaju Ljubljanča­ni, saj ne bodo imeli dovolj časa niti za lizanje ran, kaj šele za odpravo slabosti. Verjetno bodo celo ugotovili, da jim gre novi ustroj evropskega pokala z dvema desetčlans­kima skupinama in 18 krogi pred izločilnim­i dvoboji osmine finala kar na roko, saj bodo imeli več časa za uigravanje in priložnost­i za popravo morebitnih spodrsljaj­ev. «Nimamo dovolj energije in zbranosti za 40 minut igre, kar je očitno že nekaj časa. V zadnjih desetih minutah izgubljamo organizaci­jo igre, in v tem moramo napredovat­i,« se je Golemac pridušal pred odhodom v Španijo. V mislih je imel bržkone predvsem Marcusa Keena, pri katerem je očitno, da veliko bolj razmišlja o košu kot o soigralcih, v branilski navezi s presenetlj­ivo nenatančni­m Jacobom Pullnom (ob zadnjih porazih 0:10 za tri točke) pa ni v veliko pomoč moštvu.

Sami stari znanci

Cedevito Olimpijo v Evropi čakajo sami stari znanci. Z Gran Canario se je dvakrat srečala v prejšnji sezoni evropskega pokala (v zmagah 1:1), prav tako z Bursasporj­em (lani 2:0), Promitheas­om (2:0), Bourgom 2:0), Virtusom iz Bologne (0:2) in Budućnostj­o (1:1); preostali tekmeci bodo Valencia, Ulm in Umana Benetke. Če bo tokrat podobno uspešna, preboj med najboljšo osmerico v skupini B ne bi smel biti pretrd oreh, a se ne moremo zanašati, da bodo zmage prišle same od sebe. Stožiško moštvo bi moralo odločno pokazati zobe že na Kanarskih otokih.

Aduti trenerja Porfiria Fisaca so namreč obetavno startali v španski ligi, z izkupičkom 4:2 so tik za Barcelono in Realom, saj so uspešno prestali kadrovski remont moštva, v katerem za vzorec najdemo le enega rojenega Španca. Državljans­tvo ima sicer tudi center Ilimane Diop iz Senegala, vsi drugi so tujci, med njimi so v minulih tednih izstopali kanadski branilec s srbskim potnim listom Dylan Ennis (povp. 12,8 točke), naturalizi­rani poljski reprezenta­nt AJ Slaugher (10,5), 219 cm visoki Ukrajinec Artem Pustovij (10,2), argentinsk­o krilo Nicolas Brussino in krilni center iz ZDA John Shurna (po 8).

 ?? FOTO: ABA ?? Jacob Pullen kar ne more zadeti za tri točke.
FOTO: ABA Jacob Pullen kar ne more zadeti za tri točke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia