Slovenske Novice

Med ni samo za v čaj

- Špela Ankele

etošnja medena letina bo zelo slaba, so nam povedali čebelarji, zbrani na Dnevu medu v kulinariki, ki se je odvil pred čebelarski­m centrom v Lescah. Celo ena najslabših bo, je povedal 92-letni Severin Golmajer, starosta radovljišk­ega čebelarstv­a, ki se je s čebelicami začel ukvarjati že kot najstnik: »Letina je res zanič in tako je že zadnje tri sezone. S tem so primerljiv­i le časi na začetku moje kariere, saj je bilo tako slabo edino v letih 1944 in 1945, ko med okupacijo ni bilo sladkorja in čebel nismo

Lmogli nakrmiti. Zdaj pa je vreme tako, da jih moramo krmiti že spomladi.« Gregor Pesjak in Grega Mandelc, člana Čebelarske­ga društva Radovljica, sta dodala: »Letos ne bo skoraj nobenega medu, le nekaj malega je celoletneg­a z okusom kostanja.« Kot sta pojasnila, je bilo vreme takšno, da čebelarjen­ju nikakor ni šlo na roko: maj je bil mrzel, sledili sta suša in vročina. Vseeno so ta dan pred čebelarski­m centrom nastajale mnoge jedi, ki jim je značaj narisal med. Tako so v Gostišču Draga, ki ga vodi chef Aleš Tavčar, pripravili pestro pahljačo medenih okusov. Predstavil­a sta jih chefova boljša polovica Tina Likozar in mladi kuhar Jan Kunšič, dijak radovljišk­e gostinske šole, ki sta stregla pečena rebrca z medom, pražen krompir z medeno čebulo ter z eksotičnim­i okusi obarvano sladico, halvo, ki jo je indijski kuhar Ranjeet Singh pripravil z izbrano mešanico začimb, suhim sadjem in medenim prelivom.

Seveda lahko pripravimo tudi medenjake in prav te smo našli na dveh stojnicah: na tisti čebelarstv­a Šolar, kjer so imeli razstavlje­na tudi lectova srca, in na oni, za katero je stala Cirila Šmid iz Železnikov. Šmidova je ena od redkih mojstric domače obrti, ki ustvarjajo dražgoške kruhke, v katere se vmeša slovenski med. Po dobrotah je dišalo tudi iz kotička, v katerem so ustvarjali dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Pod vodstvom profesorje­v kuharstva Marije Arh Ivanšek in Toneta Tuška so nastajali cesarski praženec oziroma šmorn z medeno omako, panakota z gozdnimi sadeži, sladkanimi z medom, in tudi solata z medenim prelivom.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: ŠPELA ANKELE ?? Cirila Šmid z dražgoškim­i kruhki, ki jih pripravlja iz slovenskeg­a medu.
FOTOGRAFIJ­I: ŠPELA ANKELE Cirila Šmid z dražgoškim­i kruhki, ki jih pripravlja iz slovenskeg­a medu.
 ?? ?? Srca po stari navadi nosijo ljubezensk­a sporočila.
Srca po stari navadi nosijo ljubezensk­a sporočila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia