Slovenske Novice

Robustni kombi

- Gašper Boncelj

treh vrstah, pa še vedno tudi nekaj prtljažnik­a, ki je seveda bolj izrazit v višino kot širino. Ima pa ugodno nizko dno in ga je s prilagajan­jem sedežev mogoče povečati. Udobje je bilo v testnem primerku še posebno izrazito za prva dva potnika, ki imata sedeža z bogatimi možnostmi električne­ga nastavljan­ja. Za voznika je priročno, da je ročica menjalnika postavljen­a visoko in blizu volanskega obroča.

Aktivni tourneo

Ford je letos tudi gospodarsk­a vozila nadgradil z opremsko različico active, ki jim daje robustnejš­i videz, karoserija je zaščitena z dodatnimi oblogami, vgrajena sta strešna nosilca. Obstaja tudi opcija diferencia­la z mehansko omejenim zdrsom (mLSD), ki zagotovi dodaten oprijem na neutrjeni, spolzki ali mehki podlagi, a je na voljo le ob izbiri ročnega menjalnika. Tokratni primerek s samodejnim menjalniko­m je imel stikalo za lažje speljevanj­e. Uporabljal­i pa smo ga kot klasični prevoznik po boljši ali slabši, tudi makadamski cesti.

Dizelska klasika

Če se še vrnemo k pogonu, si trenutno v petmetrske­m kombiju drugega kot dizelskega še vedno ne znamo predstavlj­ati. Zlasti ker je imel tokratni 2-litrski štirivaljn­ik z močjo 136 kW (185 KM) zelo dobre sposobnost­i. Za prenos na sprednji kolesi je skrbel šeststopen­jski samodejni menjalnik, ki je deloval dobro, gladko in tiho tudi pri speljevanj­u. Ni imel težav z odzivnostj­o in doseganjem avtocestne hitrosti, na primer, prav tako ne s porabo, ki je bila na testu okoli osem litrov na sto kilometrov. V mestu malce več, pri umirjeni podeželski vožnji pa celo liter in pol manj. Kombi je imel dobre luči in precejšen nabor asistenčni­h dodatkov, med njimi tako imenovani inteligent­ni omejevalni­k hitrosti, ko kombi ob vklopljene­m radarskem tempomatu sam zmanjša hitrost na predpisano omejitev. Ni pa zadnji dodatek prav poceni.

Samodejni menjalnik je deloval dobro, gladko in tiho tudi pri speljevanj­u.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ ?? Fordov kombi tourneo custom je lahko pripravlje­n tudi v malce bolj robustnem izgledu active.
FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ Fordov kombi tourneo custom je lahko pripravlje­n tudi v malce bolj robustnem izgledu active.
 ?? ?? Za tremi vrstami je še nekaj prtljažneg­a prostora, ki pa je bolj visok kot širok.
Za tremi vrstami je še nekaj prtljažneg­a prostora, ki pa je bolj visok kot širok.
 ?? ?? Za volanom je plastika sicer le solidna, ergonomija pa zelo dobra.
Za volanom je plastika sicer le solidna, ergonomija pa zelo dobra.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia