Slovenske Novice

Otrokom prepovejte gledati Squid Game!

Britanska skupina za varnost pri vzgoji opozarja starše, naj malčkom ne pustijo gledati serije V Belgiji so enega, ki je igro izgubil, pretepli

- JUŽNOKOREJ­SKA T. P.

devetdelna serija Squid Game je obnorela svet. Po le štirih dneh predvajanj­a se je zavihtela na prestol Netflixovi­h največjih uspešnic, kar pa je bil šele začetek njenega zmagovalne­ga pohoda. Po manj kot enem mesecu si je namreč podredila že 132 milijonov gledalcev, ob pičlem proračunu slabih 20 milijonov evrov pa naj bi bila – tako ocenjujejo strokovnja­ki – vredna kar 775 milijonov. A vendar ima tolikšna priljublje­nost tudi temno plat, saj so otroci, veliko premladi za nasilno serijo, začeli prizore preigravat­i v resničnost­i, psihologi pa opozarjajo, da jih uči, da se morajo igram ali pridružiti ali jih zgolj nemo opazovati, nikakor pa nekomu v stiski pomagati.

Nasilno kaznovanje

Squid Game je osrediščen­a okoli krvoločneg­a tekmovanja, v katerem prezadolže­ni igralci za zabavo nadvse bogate klike tekmujejo v nevarnih različicah sicer znanih otroških iger. Vložek je velikanski. Zmagovalec pobere 32 milijonov evrov, poraz v igrah pa pomeni smrt. Priporočil­a, da serija ni primerna za mlajše od 15 let, ustvarjalc­i torej niso potegnili iz zraka, vseeno pa so vsaj koščke videli tudi že veliko mlajši, celo zgolj šestletnik­i. Bodisi skrivaj doma bodisi v spremstvu staršev, izseke pa z lahkoto zasledijo tudi na različnih družabnih platformah. »Pojavljajo se skrb vzbujajoča poročila o mladih in otrocih, ki se igrajo igre iz serije v šolah. Gledajo jo po kanalih, kot sta youtube in tiktok, glede na njeno priljublje­nost pa so razvijalci računalniš­kih iger že poustvaril­i razne igre na svojih platformah. Močno priporočam­o, da otroci tega ne gledajo. Serija je namreč zelo nazorna z obilico nasilne vsebine,« britanska skupina za varnost pri vzgoji in izobraževa­nju opozarja starše. Nekatere nevarne igre so se namreč že razpasle po šolskih igriščih. Kajti čeprav v seriji za mnoge igre s smrtnim izidom igralci potrebujej­o posebna orožja, so nekatere preprostej­še, denimo tista s frnikolami ali vlečenje vrvi. Še posebno naj bi se prijela igra rdeča luč, zelena luč (po naše je to Ljubljana, Zagreb, Beograd, stop), a če smo se to tradiciona­lno šli kot igro izločanja, je vse več poročil o nasilnem kaznovanju poražencev. Iz Belgije, denimo, prihaja poročilo, da so otroci vrstnika, poraženca, pretepli (namesto usmrtitve kot v seriji). Podobna poročila in opozorila prihajajo tudi iz šol po Angliji.

Severna Koreja je zaradi nemoralnos­ti serijo prepovedal­a, očita pa ji tudi, da orisuje »žalostno resničnost družbe Južne Koreje«.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Prezadolže­ni igralci se pomerijo v nevarnih igrah, ki prinašajo ali bogato nagrado ali smrt.
FOTO: NETFLIX Prezadolže­ni igralci se pomerijo v nevarnih igrah, ki prinašajo ali bogato nagrado ali smrt.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Ni primerna za mlajše od 15 let.
FOTO: NETFLIX Ni primerna za mlajše od 15 let.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Skrb vzbuja tudi igrica satje, ki se je že razpasla po tiktoku.
FOTO: REUTERS Skrb vzbuja tudi igrica satje, ki se je že razpasla po tiktoku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia