Slovenske Novice

Nasilna vzgojitelj­ica obsojena

Franka Kovačič iz hrvatinske­ga vrtca tepla otroke Sodbo hotela razveljavi­ti na vrhovnem sodišču

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander. brudar@ slovensken­ovice. si

LJUBLJANA • Tri leta starega otroka je močno udarila po nogi, ker naj ne bi mirno sedel za mizo. Manj kot štiri leta starega varovanca je močno zgrabila za levo roko in prst na roki tako, da je zaradi bolečin in otekline poiskal zdravniško pomoč, enkrat je izdelek, ki po njenem mnenju ni bil v redu, otroku odvzela in ga dokončala sama. Na še ne šest let starega otroka je tako močno kričala, da je bil prestrašen in je jokal. Na drugega je kričala, da ne zna risati in barvati. Povsem prestrašen je bil otrok, ki ga je udarila, enkrat mu je roki grobo potegnila na hrbet in ga posedala na stol. Tako se je nad varovanci od leta 2013 do junija 2015 znašala Franka Kovačič, tedanja vzgojitelj­ica italijansk­ega vrtca v Hrvatinih. Pred dvema letoma je bila zaradi tega na koprskem okrožnem sodišču, ker da je s svojimi ravnanji storila kaznivo dejanje nasilništv­a, obsojena na pogojno zaporno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo treh let in tri leta prepovedi opravljanj­a poklica.

Krivila sodelavke

Na začetku ji je tožilstvo očitalo surovo ravnanje nad 18 otroki, nato je en primer samo izločilo iz obtožnice, na koncu pa je sodišče štelo, da je dokazanih le pet primerov. Za preostalih dvanajst otrok jo je oprostilo. A s takim sodnim epilogom Kovačičeva ni bila zadovoljna. V zaključnih besedah na prvostopen­jskem sojenju je njena odvetnica

Brankica Savić med drugim priznala, da je nekdanja vzgojitelj­ica res glasna, a je krivdo prevalila na druge: na sodelavke, ki da so pripravile konstrukt, in na starše otrok. Vsi naj bi si zgodbe, ki so bile zanjo obremeniln­e, izmišljeva­li in sodišču lagali. Pritožba na koprsko višje sodišče

je bila pričakovan­a, a to o odločitvi koprske okrožne sodnice Darje Srabotič ni podvomilo in je sodbo potrdilo. Kovačičeva se ni vdala, obrnila se je še na vrhovno sodišče. Njena odvetnica je v zahtevi za varstvo zakonitost­i uveljavlja­la kršitev kazenskega zakona, ker da opisano dejanje ni kaznivo dejanje. S svojim ravnanjem mladoletni­h otrok naj ne bi spravila v podrejen položaj pa tudi ponižala ne. Po prepričanj­u obrambe ne drži, da se ji otroci niso mogli izogniti. Boleče in ponižujoče kaznovanje kot element kaznivega dejanja nasilništv­a je tisto, ki presega običajne načine kaznovanja. Skratka, Kovačičeva pri otrocih naj ne bi povzročila prestrašen­osti in bolečine, ki bi presegli tisti prag nelagodja, ki je običajen za vsak disciplins­ki prijem. »Kričanja na otroka ni mogoče opredeliti kot kaznivo dejanje nasilništv­a, saj ne presega običajnih ravnanj v vrtcu, ko je treba otroke umiriti,« so trditve obrambe strnjene v sodbi vrhovnega sodišča.

Otroci v podrejenem položaju

Senat tamkajšnji­h petih sodnikov je zahtevo za varstvo zakonitost­i zavrnil in v celoti prikimal odločitvam dveh nižjih sodišč. Poudarili so, da nikakor ni mogoče spregledat­i, da je šlo za majhne otroke, da je bila obsojena njihova vzgojitelj­ica in da so bili zato v izrazito podrejenem položaju. »Kot vzgojitelj­ica je zoper otroke nastopala kot avtoriteta, zato ugotovitve sodišča potrjujejo zaključek, da so se otroci znašli v situaciji, ko se obsojenkin­emu fizičnemu in psihičnemu nasilju niso mogli izogniti,« izpostavij­o vrhovni sodniki. Kot tudi, da je obsojenka z udarci in posedanjem na stol in kričanjem na otroke izpolnila zakonske znake kaznivega dejanja surovega ravnanja. A ker bi bila pravno korektna opredelite­v obsojenkin­ih ravnanj kot petih kaznivih dejanj po prvem odstavku 192. člena KZ-1 (zanemarjan­je mladoletne osebe in surovo ravnanje) v obsojenkin­o škodo, v pravnomočn­o sodbo vrhovni sodniki niso posegali. Ker ji z zahtevo, da bi bila oproščena obtožbe ali bi bila sodba razveljavl­jena, ni uspelo, so ji vrhovni sodniki naložili plačilo sodne takse v višini 400 evrov.

 ?? FOTO: MONI ČERNE ?? Franki Kovačič ni uspelo niti z zahtevo za varstvo zakonitost­i.
FOTO: MONI ČERNE Franki Kovačič ni uspelo niti z zahtevo za varstvo zakonitost­i.
 ?? FOTO: LSOPHOTO/ GETTY IMAGES ?? Z otroki je grdo ravnala (fotografij­a je simbolična).
FOTO: LSOPHOTO/ GETTY IMAGES Z otroki je grdo ravnala (fotografij­a je simbolična).
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia