Slovenske Novice

Poskušal je ubiti starše

Tosja Babič je poskus uboja in požig zagrešil v stanju neprištevn­osti

- OSTE BAKAL oste. bakal@ slovensken­ovice. si

MURSKA SOBOTA • Pred velikim senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu je predsedova­l sodnik Stanislav Jug, je včeraj potekala glavna obravnava zoper 22-letnega Tosjo Babiča iz Plešivice pri Ljutomeru, ki mu tožilstvo očita hudi kaznivi dejanji, in sicer požig ter poskus uboja staršev. Ker pa obtoženi v času storitve kaznivega dejanja ni bil prišteven in kot takšen ni kazensko odgovoren za svoje početje, so na predlog obrambe, odvetnika Deana Bačiča, zaradi varovanja integritet­e obtoženega in njegove družine, z glavne obravnave izločili javnost, s tem sta se strinjala tudi višji državni tožilec Drago Farič in še zlasti oče obtoženega Matej Babič, ki je obenem oškodovane­c. Na glavni obravnavi je veliki senat sledil predlogu tožilstva, ki je skladno z izvedenski­m mnenjem nevropsihi­atra določilo, da bo Tosja Babič največ pet let na zavodskem varstvenem zdravljenj­u, sodišče pa bo na pol leta preverjalo, ali je tovrstno nadaljnje zdravljenj­e potrebno. Mladi Prlek bo v času izvajanja ukrepa na forenzične­m oddelku psihiatrič­ne bolnišnice UKC Maribor, česar je vesel tudi njegov oče, ki je izrazil zadovoljst­vo, da je nevropsihi­ater predlagal takšen ukrep, da se lahko njegovemu sinu z zdravljenj­em pomaga.

Požar ukrotili sami Tosja Babič je v četrtek, 24. junija, v zgodnjih jutranjih urah, ob 2.10, v naselju Plešivica pod Jeruzalemo­m, nedaleč od Ljutomera, zanetil požar v domači hiši, ker naj bi želel s sveta spraviti starše, ki so živeli v istem objektu. Požar so po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje do prihoda gasilcev pogasili že lastniki hiše. »Pri tem je ena oseba utrpela lažje opekline. Na kraj dogodka je bila poslana tudi ekipa nujne medicinske pomoči ZD Ljutomer. Gasilci so prostore prezračili, pregledali s termovizij­sko kamero in kraj protipožar­no zavarovali,« so še poročali iz pomurskega regijskega centra za obveščanje.

Vse je sprva bilo videti kot navaden požar, a so policisti prijeli in pridržali fanta, ki je bil osumljen požiga. Pozneje so ga murskosobo­ški policisti privedli pred dežurno preiskoval­no sodnico okrožnega sodišča v Murski Soboti Natalijo Goldinskij Husar, ta ga je poslala v pripor. Po prepričanj­u tožilstva je mladenič načrtoval uboj staršev, zato je sledila predlogu višjega državnega tožilca Draga Fariča in za osumljenca odredila do 30-dnevni pripor ter ga poslala na forenzični oddelek psihiatrič­ne bolnišnice UKC Maribor. Za takšen ukrep se je odločila zaradi ponovitven­e nevarnosti, saj je po prepričanj­u tožilstva nevaren tako za domače, saj naj bi načrtoval in pripravlja­l uboj svojih staršev, kot tudi za širšo okolico.

Tam je obtoženi počakal tudi na glavno obravnavo. Po včerajšnje­m naroku so ga odpeljali nazaj, tam pa bo tudi v času izvajanja ukrepa. Če bi bil prišteven, bi mu grozila visoka zaporna kazen. Za uboj oziroma poskus uboja je po slovenskem kazenskem zakoniku predvidena kazen od 5 do 15 let zapora, za požig pa mu lahko prištejejo še od enega do osmih let.

Mladi Prlek bo v času izvajanja ukrepa na forenzične­m oddelku psihiatrič­ne bolnišnice UKC Maribor.

 ?? ?? Včeraj je sedel na zatožno klop.
Včeraj je sedel na zatožno klop.
 ?? ?? Senat je sojenje zaprl za javnost.
Senat je sojenje zaprl za javnost.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL ?? Bl je neprišteve­n.
FOTOGRAFIJ­E: OSTE BAKAL Bl je neprišteve­n.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia