Slovenske Novice

Po prvem golu še prva točka

V konferenčn­i ligi danes (18.45) v Ljudskem vrtu Mura – Rennes

- LJUBLJANA GORAZD NEJEDLY

• Hitropotez­no učenje z bolečimi udarci na evropski fronti slovenskem­u nogometnem­u prvaku Muri ne dovoljuje in tudi ne omogoča dolgih priprav. Toda črno-beli so v napornem ritmu tekem postali že rutinerji, ki kljub najnižjim vrednostim delnic v skupini G po malem lahko sanjajo o senzaciji. Nizozemski Vitesse v Mariboru (0:2) in sloviti Tottenham v Londonu (1:5) sta bila premočna nasprotnik­a v konferenčn­e lige, tudi današnji »Triglav«, Rennes, se zdi previsok. Gostovanje v Ljudskem vrtu za Sobočane ni ovira, precej večja je za privržence, ki ne morejo v Fazaneriji videti odličnih tekmecev in pričarati vzdušja, kakršnega so vajeni nogometaši. Toda na zahtevnejš­e tekmece in tekmovanje so se že navadili tudi v soboškem taboru, ki bo danes ob 18.45 začel tretjo bitko za prvo točko. Prvi gol ( Žiga Kous) so Prekmurci že dosegli, točka je naslednji cilj in z njo bi prišlo še nagradnih 166.000 evrov.

»Vsaka zmaga šteje in je pomembna. Proti Aluminiju smo dobili nekaj več samozavest­i in hrabrosti, ki sta potrebni za evropske tekme. Predvsem pa si želim dobre, pogumne predstave,« si trener Mure Ante Šimundža ni dovolil visokolete­čih napovedi, zavedajoč se izjemne moči francoskeg­a tekmeca. Ta je samo poleti porabil več kot 80 milijonov evrov za novince in svojo moč iz tedna v teden izkazuje v francoskem prvenstvu, v katerem je v zadnjih štirih tekmah osvojil kar deset točk, premagal Paris St. Germain in se zavihtel na šesto mesto ter le tri točke za drugim Lensom (16:19). Tudi Sobočani so doma skoraj ujeli šampionsko formo, saj so že šest tekem v nizu brez poraza. Zdaj, ko so že ujeli evropske sanje z uvrstitvij­o v skupinski del tekmovanja in uvideli, da je to zanje za razred ali dva previsoka raven, tudi vedo, da je vsaka evropska tekma »generalka« za prvenstven­o.

Francozi zabijajo, Slovenci ne

Drznost velja ohraniti, sanjati o nemogočem ni prepovedan­o. Po malem je domači tabor podžgal tudi Rennes. Trener trenutno najmočnejš­ega moštva v Bretanji Bruno Genesio, ki ga je prevzel 4. marca, je presodil, da bo Maribor zgolj vmesna postaja v pripravi za ligaški dvoboj proti Strasbourg­u, ki ga vodi prav Genesiev predhodnik Julien Stephan. A to bi lahko bil račun brez krčmarja. V Maribor je dopotovala 22-članska zasedba z najboljšim­i strelci: Gaetan Laborde in Kamaldeen Sulemana sta zabila po pet golov, Serhou Guirassy tri. Prav razpoložen­ega strelca pogreša Mura. Najboljša, ki pa nihata med začetno enajsteric­o in sedenjem na klopi, Kai Cipot in Amadej Maroša, sta dosegla tri gole v DP. V Evropi je tri dosegel krilni branilec Žiga Kous. Francoska zasedba, po transferma­rktu vredna 203 milijone evrov, je v Mariboru le prespala in bo zvečer odigrala tekmovalni trening. Ogrevalneg­a pred tekmo v Ljudskem vrtu so rdeči izpustili, morda tudi zaradi bojazni, da bi še bolj uničili travnato površino. Zaradi nje so tudi Prekmurci zadnji trening raje opravili na pomožnem igrišču.

V drugi tekmi skupine bo Vitesse gostil Tottenham. Sodniška ekipa prihaja iz Bolgarije, glavni je Volen Činkov.

 ?? FOTO: JURE BANFI/ SOBOTAINFO ?? Amadej Maroša je v 1. SNL najučinkov­itejši napadalec črno-belih.
FOTO: JURE BANFI/ SOBOTAINFO Amadej Maroša je v 1. SNL najučinkov­itejši napadalec črno-belih.
 ?? FOTO: EMMANUEL FOUDROT/ REUTERS ?? Bruno Genesio odlično vodi Rennes, pred leti pa je bil tudi trener Lyona.
FOTO: EMMANUEL FOUDROT/ REUTERS Bruno Genesio odlično vodi Rennes, pred leti pa je bil tudi trener Lyona.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia