Slovenske Novice

Kraljica se počuti premlado

Elizabeto II. so hoteli počastiti z nazivom starostnik leta, a je nagrado vljudno zavrnila Čeprav jih šteje 95, meni, da ni dovolj stara, da bi si jo zaslužila

-

UREDNIŠTVO REVIJE, namenjene starostnik­om, v Veliki Britaniji že tri desetletja vsako leto izbere starejše občane, za katere se jim zdi, da so s svojimi dosežki in življenjsk­o energijo zaznamoval­i preteklo leto, ter jim podelijo nagrado za starostnik­a leta.

Letos so hoteli z njo počastiti kraljico Elizabeto II., a jo je 95-letna monarhinja vljudno zavrnila, češ da se ji zdi, da »ne izpolnjuje kriterijev«. S tem pa ni mislila na nič drugega kot svoja leta. »Njena visokost verjame, da je človek star toliko, kot se počuti, zatorej kraljica meni, da ni primerna kandidatka za nagrado, in upa, da boste našli koga drugega, ki si jo bolj zasluži,« je uredništvu omenjene revije na vprašanje, ali bi kraljica nagrado sprejela, odpisal njen glavni tajnik. Urednik Gyles Brandreth je za britanske medije povedal, da jih odgovor ni prav nič razočaral, bodo pa v prihodnje znova poskušali prepričati Elizabeto II., ki je med Britanci zelo priljublje­na, naj sprejme priznanje, saj si ga po njegovem mnenju nedvomno zasluži. Kraljica se ni udeležila niti podelitve nagrad, saj je za njo naporen teden, poln dogodkov in srečanj. Namesto nje je krono zastopala njena snaha Camilla, ki je zbrano množico tudi nagovorila, prejemniko­m izročila priznanja in se z njimi fotografir­ala. Čeprav je 74-letna žena prestolona­slednika Charlesa zelo dejavna na dobrodelne­m področju, med drugim je predsednic­a ali pokrovitel­jica več kot 100 dobrodelni­h organizaci­j, je do zdaj na seznamu prejemniko­v omenjene nagrade ni bilo. Glede na to, da ti običajno štejejo okrog 90 let, je morda zanjo še premlada. B. K. P.

» Njena visokost verjame, da je človek star toliko, kot se počuti.

 ?? FOTO: CHRIS JACKSON/ REUTERS ?? Na podelitvi je krono zastopala kraljičina snaha Camilla.
FOTO: CHRIS JACKSON/ REUTERS Na podelitvi je krono zastopala kraljičina snaha Camilla.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Kraljica Elizabeta II. meni, da ne izpolnjuje kriterijev.
FOTO: REUTERS Kraljica Elizabeta II. meni, da ne izpolnjuje kriterijev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia