Slovenske Novice

Pod oljkami

Olje vonjamo in okušamo podobno kot vino, najboljši način je preizkušan­je z belim kruhom

- BEBA SPLICHAL

biralci se zbirajo, iz vrtne lope vlečemo velike zelene mreže, pri mizici, ki smo jo pogrnili pod oljkami, ponujamo jutranjo spodbudo v obliki kozarčkov in prigrizkov z domačim, malo prej pečenim kruhom. Čeprav se obljublja sonce in vsi verjamemo, da bo dan topel in svetel, nas zjutraj malo zebe, če povemo po pravici. Redki junaki so v majicah s kratkimi rokavi in hitijo postavljat­i lestve. Tudi letos v vrtni lopi najdlje iščemo rumene plastične grabljice, s katerimi bomo česali oljčne veje. Natikamo jih na dolge bambusove palice, da bi z njimi segli kar se da visoko, najvišje. Klepetamo, z nekaterimi se že dolgo nismo

Ovideli, morda od lanskega obiranja oljk? Hvalimo prijazno vreme, saj nas sonce že greje, pod oljkami razgrnemo mrežo, da bo polovila oljke, ki jih bomo odtrgali z grabljicam­i. Nekateri raje obirajo v velike žepe predpasnik­ov ali v platnene vrečke, kar je najbolj prav. Veseli smo prijatelja domačina, ki pride v družbo mestnih obiralcev z baterijski­mi grabljicam­i. Zanemarimo tradicijo ročnega obiranja in občudujemo dež oljk, ki pada z dreves. Zdi se mi, da je vzdušje pod oljkami še boljše. Moje mesto na hišnem prazniku obiranja oljk je vsako leto v kuhinji. Skrbim, da so obiralci siti in zadovoljni. Zjutraj jih je pričakala fokača, prelita z dobrim oljčnim oljem, še lanskim. Istrska olja imajo posebno kakovost, pravijo poznavalci oljčnih olj. Govorijo o sadnem okusu, okusu po začimbah, olje morda potegne na artičoke, oreščke, je pikantno, blagega okusa, tudi grenko je lahko znak odličnosti. Kadar ga želimo spoznati, ga vonjamo in okušamo podobno kot vino, najboljši način pa je preizkušan­je z belim kruhom.

Ko so bili žaklji polni in zavezani, smo sedli h kosilu. Tudi letos sem skuhala mineštro in čudežno podaljšala mizo, da je bilo za vse dovolj prostora. Zajemali so vročo juho, da so se ogreli, saj je bil veter kljub lepemu vremenu prav jesenski. Po jabolčni piti so šli nekateri pozdravit morje, gospodinji pa sta ostala lep občutek in razgibana kuhinja. Ko bomo pozimi degustiral­i olje in modrovali o njegovi kakovosti, se bomo vedno spominjali našega druženja in današnje juhe. Menda je bila dobra.

Istrsko olje ima posebno kakovost, je pikantno, blagega okusa, tudi grenko je lahko znak odličnosti.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Hladno stiskano in ekološko pridelano je odlično živilo za srce in ožilje.
FOTO: GETTY IMAGES Hladno stiskano in ekološko pridelano je odlično živilo za srce in ožilje.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia