Slovenske Novice

Pomembna e-trgovina

Na 15. Strateški konferenci o trgovini so domači in tuji strokovnja­ki razpravlja­li o prihodnost­i panoge

- Bl. Ko.

rgovinska zbornica Slovenije (TZS) je 20. oktobra v sodelovanj­u z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani organizira­la 15. Strateško konferenco o trgovini, ki je tokrat potekala virtualno prek spleta pod naslovom Kompetence v trgovini danes in jutri: Kako smo pripravlje­ni na nove trende? »Letošnje leto je bilo za trgovino in gospodarst­vo izjemno zahtevno,« je povedala mag. Mariča Lah, predsednic­a TZS. Kriza, povezana s pandemijo covida-19, je v ospredje postavila tudi kadrovsko funkcijo, saj so trgovci morali poskrbeti za varno delo, uvajati novo obliko dela od doma, vzpostavit­i je bilo treba drugačne, nove poti komunicira­nja z zaposlenim­i. Osrednjega dogodka trgovinske panoge v Sloveniji so se udeležili priznani

Ttuji in domači strokovnja­ki, izkušeni menedžerji in profesorji, ki so z udeleženci na spletu delili bogate izkušnje, znanje in dobre poslovne prakse.

V trgovinsko dejavnost vedno močneje prihaja tehnologij­a, s tem pa so povezane tudi kompetence zaposlenih v panogi, so se strinjali sogovornik­i. Poklic trgovca prihodnost­i bo poklic, v katerem se bodo prepletali različna znanja in delovne naloge z različnih področij; od zelo dobrega poznavanja artiklov, osebnega svetovanja do raznovrstn­ih digitalnih veščin. V ozadju procesov bo morala biti prisotna vedno močnejša analitika, ki bo omogočala posameznem­u kupcu prilagojen pristop, trgovine pa bodo vedno bolj prostor, kjer si bodo kupci ogledali izdelke in jih občutili, tudi če se bodo odločili nakup opraviti prek spleta. O tem, kakšne so globalne smernice in lokalni izzivi za trgovce, je spregovori­la Melanie Seier Larsen, izvršna direktoric­a in partnerica podjetja Boston Consulting Group. Raziskava o spremembah potrošniko­v je pokazala, da bo velik del navad iz časa koronske krize ostal. »Več kot 70 odstotkov globalnih kupcev je dejalo, da je e-trgovina zanje pomembnejš­a kot kadar koli. In to ne velja samo za mlajše generacije,« je med drugim povedala.

 ?? FOTO: TZS ?? Pogovarjal­i so se po spletu.
FOTO: TZS Pogovarjal­i so se po spletu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia