Slovenske Novice

Počiva na eni nogi

Elegantni plamenci se obarvajo roza zaradi rakcev, ki so bogati z rdečimi pigmenti

- U. S.

bstaja šest vrst rožnatega ali rdečega plamenca, velike in elegantne ptice, ki ima zelo dolge noge s plavutasti­mi stopali. V višino meri od 125 pa do kar 180 centimetro­v, težek je dva do tri kilograme. Tako kot ptica je tudi kljun nekaj posebnega, ukrivljen je in

Otrupu, glavo pa vtaknejo pod perut. Ste vedeli, da barva ptic ni trajna? Kot smo zapisali, je povezana z njihovim prehranjev­anjem in izgine ob prvi golitvi. Takrat te prelepe ptice izgubijo tudi sposobnost letenja.

So odlični letalci: v iskanju hrane lahko na dan preletijo več sto kilometrov s hitrostjo do 60 kilometrov na uro. Preden poletijo, vzamejo zalet: tečejo kar po vodi! Med letom povsem iztegnejo vrat, med oglašanjem spominjajo na gos.

Zelo lepo je videti, ko se plamenci parijo: samec in samica sta dolgo prepletena z vratovi. Vrat imajo tako tanek in dolg, da ga lahko poljubno zvijajo. Po parjenju samica znese eno samo belo jajce v gnezdo iz blata in peska. Gnezdijo v velikih kolonijah, ki lahko štejejo več sto tisoč gnezd. Trideset dni jajce grejeta tako mati kot oče, še dva meseca pa oba mladička hranita. Mladiček ni roza, ko se izleže, temveč siv, ima tudi povsem raven kljun, ukrivi se šele pri dveh mesecih starosti, ko se je mladiček sposoben hraniti sam. In takrat tudi njegovo perje postaja roza. Napadajo jih predvsem morski roli, krokodili, hijene in šakali, mladiči pa so plen tudi za lisice in galebe. Plamenci živijo zelo dolgo, v divjini do 40 let, v ujetništvu še dlje: v avstralske­m živalskem vrtu je eden od njih dočakal 83 let. Živijo v Južni in Srednji Ameriki, v Evropi, Afriki in Aziji in tudi v Sloveniji lahko vidimo velike plamence, in sicer na sečoveljsk­ih solinah.

 ?? FOTO: ANDREYGUDK­OV/ GETTY IMAGES ?? Živijo v Južni in Srednji Ameriki, v Evropi, Afriki in Aziji, in tudi v Sloveniji lahko vidimo velike plamence, in sicer na sečoveljsk­ih solinah.
FOTO: ANDREYGUDK­OV/ GETTY IMAGES Živijo v Južni in Srednji Ameriki, v Evropi, Afriki in Aziji, in tudi v Sloveniji lahko vidimo velike plamence, in sicer na sečoveljsk­ih solinah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia