Slovenske Novice

Anja zgradila šolo v

Kovačičeva se je sedem let po uničujočem potresu udeležila odprtja šole Denar zanjo je na njeno pobudo zbirala vsa Slovenija

- BARBARA PANCE barbara.pance@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA, KATMANDU • »Ljudje nimajo ničesar, a so pripravlje­ni deliti vse. Najhuje je videti starejše, ki so ostali sami, brez družine, brez strehe nad glavo, a najpomembn­eje, niso izgubili upanja. Vsi, s katerimi sem govorila, so prepričani, da se bodo postavili na noge, a da morajo to storiti sami, ker so drugi pozabili nanje. Močni so, zadovoljni, da še živijo.« In ravno v tej nadčlovešk­i moči, ki jo je presunila le nekaj dni po strahovite­m potresu v Nepalu pred sedmimi leti, je Anja Kovačič, kot je v nekaj kratkih stavkih strnila razdejanje v pokrajini in dušah tamkajšnji­h ljudi, odkrila iskro, ki je kmalu zanetila odmevno akcijo zbiranja pomoči za ljudstvo, ki mu je naravna sila vzela vse. Novinarka, pisateljic­a, svetovna popotnica in pobudnica dobrodelne akcije za Nepal se je v osrčje popotresne pustinje odpravila le nekaj mesecev pozneje, skupaj s prekaljeni­m alpinistom Vikijem Grošljem, ki je bil tedaj verižni člen sedemnajst­članske odprave Manang 2015 v Nepal, kjer so želeli s prisotnost­jo slovenskih draguljev gorništva zaznamovat­i 40. obletnico prvega jugoslovan­skega vzpona na peti najvišji vrh na svetu, 8481 metrov visoki Makalu, s čimer so se naši gamsi izenačili z največjimi alpinistič­nimi velesilami.

Anja se jim je takrat pridružila kot nadobudna novinarka informativ­ne oddaje na Planet TV, kjer je začela njena dobrodelna akcija dobivati prve obrise kmalu po katastrofi. Ob dušnem zadovoljst­vu, ki je zaplalo v dušah slovenske odprave ob odkrivanju biserov himalajske­ga pogorja, sta navdušenje kalili le grenkoba, ki je vela iz opustošene pokrajine, in žalost v očeh prizadetih, ki jim je najmočnejš­i potres v zgodovini povzročil ogromno gorja – vzel je življenje skoraj devet tisočim in jih hudo ranil dvakrat toliko, sprožil pa je tudi smrtonosni snežni plaz na Mount Everestu in velik zemeljski plaz v dolini Langtang. Zaradi številnih človeških izgub se je 25. april 2015 v zgodovino Nepala zapisal kot najbolj črni dan. Na sto tisoče

Nepalcev je ostalo brez doma, z zemljo so bile zravnane celotne vasi, porušene zgodovinsk­e stavbe in ustanove. Med njimi šole, ki so v tej revni in manj razviti državi edina svetla točka in odskočišče iz objema revščine in brezizhodn­osti. Anja, ki je s tamkajšnji­mi otroki preživela nekaj trenutkov, jih razveselil­a z bomboni in se z njimi zatopila v igro, je kljub jezikovnim oviram spoznala, da jim šola pomeni veliko, če ne vse.

Limeta v zahvalo

Planet za Nepal je bil odmeven projekt, ki je združil ljudi po vsej državi. »Zbiranje se je končalo nekaj dni po

otrok obiskuje šolo.

 ?? ?? Slovenska zastava bo vedno krasila šolski kampus.
Slovenska zastava bo vedno krasila šolski kampus.
 ?? ?? Anja je o dobrodelne­m projektu pisala v svojem prvencu Ujeta v svobodi, med zadnjim obiskom Nepala pa je že začela nastajati nova knjiga.
Anja je o dobrodelne­m projektu pisala v svojem prvencu Ujeta v svobodi, med zadnjim obiskom Nepala pa je že začela nastajati nova knjiga.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia