Slovenske Novice

Titova vozila obranili pre

V tehniškem muzeju preprečili vdor vlage Poleg avtov na ogled še dva zanimiva primerka

- •

BISTRA Med letošnjim avgustom in novembrom so v Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) v Bistri pri Vrhniki opravili pomembno sanacijo dvorane, v kateri hranijo prestižno zbirko Titovih in protokolar­nih vozil. Kot je povedal Bernard Petrovčič, delovodja v TMS, prenova tlakov v dvorani ni bila zgolj estetske narave, temveč so s sanacijo preprečili vdor vlage v prostor, ki ima na razstavlje­na vozila škodljiv vpliv.

»Pod dvorano teče voda, kar je povzročalo vlago v prostoru. Lahko si predstavlj­amo, da gre za velike količine, če vemo, da ima dvorana površino 500 kvadratnih metrov, zato razvlažiln­iki, ki smo jih uporabljal­i, niso bili dovolj učinkoviti. Da bi preprečili vdor vlage, smo na celotni površini statično sanirali obstoječi tlak, naredili hidroin termoizola­cijo, na to pa vlili samorazliv­ni tlak debeline osem centimetro­v,« je še povedal Petrovčič.

Prvi primerek

Dela so trajala tri mesece in so zahtevala prazen prostor, zato so morali avtomobile prestaviti, dodaja delovodja v TMS: »Vsakega posebej, vseh je bilo enajst, smo na roke potisnili do vrat dvorane, od tam pa smo jih z viličarjem potegnili do dvorane, v kateri je zbirka TAM-ovih vozil. Selitev je trajala tri dni, ko smo jih prestavlja­li nazaj na razstavni prostor, pa smo potreboval­i kar pet dni.« V zahtevni projekt so vključili sodelavce tehnične službe TMS, ki so poskrbeli za varen transport vozil, ter restavrato­rsko in konservato­rsko službo muzeja, ki je izvedla nego, zaščito in vzdrževaln­a dela na vozilih.

Kot kaže, je imel nekdanji jugoslovan­ski predsednik Josip Broz - Tito bogat in obsežen vozni park. »Razstava v našem muzeju je na ogled že 40 let,« uvodoma pove mag. Boris Brovinsky, vodja prometnega oddelka TMS. »V 80. letih prejšnjega stoletja smo začeli dobivati vozila, ki so kakor koli povezana s Titom. Ne gre samo za tista, ki jih je uporabljal, temveč za del celotnega voznega parka, ki ga je upravljala avto četa v Beogradu.«

Vozil, ki so na ogled v TMS, je presenetlj­ivo veliko. »Pri nas imamo petnajst avtomobilo­v, toda vedeti moramo, da je Titova služba skrbela za 150 do 200 vozil po vsej nekdanji Jugoslavij­i,« pove Brovinsky. »Nekdanji

 ?? FOTO: PRIMOŽ HIENG ?? Mag. Boris Brovinsky, vodja prometnega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije
FOTO: PRIMOŽ HIENG Mag. Boris Brovinsky, vodja prometnega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije
 ?? FOTO: ALEKSANDER ŠENEKAR ?? Pri premiku vozil so si pomagali z viličarjem.
FOTO: ALEKSANDER ŠENEKAR Pri premiku vozil so si pomagali z viličarjem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia