Slovenske Novice

Goldi bi dal Lanišku najvišjo možno oceno

Najboljši smučarski skakalci že danes v lov na točke v TitiseeNeu­stadtu Slovenke so šele v sredo dočakale svojo opremo iz Lillehamme­rja

- LJUBLJANA • MIHA ŠIMNOVEC

Najboljši smučarski skakalci in skakalke so se zbrali v Titisee-Neustadtu, kjer so šele v nedeljo dočakali zeleno luč za izvedbo preizkušen­j konec tega tedna, potem ko so s skrajnimi napori tik pred zdajci vendarle zasnežili veliko napravo Hochfirst. Že danes (11.45) bodo nove točke lovili skakalci, jutri se jim bodo na tekmi mešanih ekip (11.45) pridružile skakalke, v nedeljo pa bosta na sporedu še ženska (12.15) in moška posamična preizkušnj­a (15.45). Kakor so razkrili nemški organizato­rji, je prireditev rešil »ledenik v Črnem gozdu«. »V prejšnji zimi smo izdelali dovolj umetnega snega in ga čez poletje shranili v Schmiedsba­chtalu, kar se je izkazalo za popoln uspeh,« so zaupali, na kakšen način jim je uspelo pobeliti skakalnico na jugozahodu Nemčije, na kateri so že večkrat nase opozorili tudi Slovenci. Navsezadnj­e si rekord na njej s 148 metri izpred šestih let lasti Domen Prevc, v prejšnji sezoni pa je v Titisee-Neustadtu blestel Anže Lanišek, ki je konec januarja letos obe tamkajšnji tekmi končal na odličnem drugem mestu za dvakratnim domačim zmagovalce­m Karlom Geigerjem. Domžalski as se je tudi v tej sezoni že dvakrat zavihtel na oder za najboljše skakalce na svetu, po drugem mestu v Visli je v Ruki odjadral do novega rekorda in zmage.

Laniška hvali tudi Schuster

Za imenitno predstavo na Finskem si je Lanišek prislužil pohvale tudi tujih poznavalce­v skokov. Legendarni Andreas Goldberger, ki je prejšnji teden praznoval abrahama, ni skrival navdušenja nad Anžetovim rekordnim skokom (149 m). »To je bil res super nastop! Rekord s telemarkom, fascinantn­o!« je 50-letni Avstrijec pospremil Laniškov polet in se čudil ocenam (trikrat 19,0 in dvakrat 19,5), ki so mu jih namenili sodniki.

»Le kaj mu lahko vzameš pri tako dolgem skoku s takšnim doskokom? Za takšen nastop bi ga lahko brez slabe vesti nagradili z dvajsetico,« je za avstrijsko nacionalno televizijo ORF razmišljal Goldi, s katerim se je na Eurosportu strinjal tudi Werner Schuster. »Anžetovi odskoki so v zadnjem obdobju sila natančni, prehodi čez hrbtišče izjemno harmonični, v telemark pa doskoči pri vseh daljavah. Nobenega dvoma ni več, Lanišek je zdaj št. 1 v Sloveniji,« je poudaril avstrijski strokovnja­k, ki je več kot deset let uspešno vodil nemško reprezenta­nco.

Kakor koli že; slovenski skakalci, ki so zaradi velike gneče v zasneženi Planici zadnje treninge opravili v miru na ledeni smučini in plastičnem doskočišču v Kranju, so se že v sredo odpeljali v Nemčijo, glavni trener Robert Hrgota pa ni spreminjal ekipe; ob Lanišku bodo torej naše barve v Titisee-Neustadtu branili še Žiga Jelar, Lovro Kos, Timi Zajc ter brata Domen in Peter Prevc.

Od slovenskih skakalk, ki so šele predvčeraj­šnjim dočakale opremo iz Lillehamme­rja, se bodo na Hochfirsts­chanze dokazovale Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc in Maja Vtič, medtem ko je Katra Komar ostala doma iz osebnih razlogov.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/REUTERS ?? Anže Lanišek ima lepe spomine na Titisee-Neustadt.
FOTO: MARKKU ULANDER/REUTERS Anže Lanišek ima lepe spomine na Titisee-Neustadt.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia