Slovenske Novice

Izzval bi prijatelja Mbappeja

Achraf Hakimi je z Maročani pripravil senzacijo, na vrsti Portugalsk­a

- DOHA • EDUARDO BROZOVIČ

Pred letošnjim svetovnim prvenstvom številke nikakor niso bile na strani maroških nogometaše­v. V Katar so pripotoval­i kot 22. na svetovni jakostni lestvici, 27. s prejšnjega mundiala po dveh desetletji­h brez uvrstitve med elito in šele peti z lanskega afriškega prvenstva. Po osvojitvi prvega mesta v skupini F pred Hrvaško in Belgijo ter izločitvi Španije pa se bodo jutri pomerili s Portugalsk­o – v četrtfinal­u.

Eden najzaslužn­ejših za podvig šele četrte afriške reprezenta­nce, ki se je uvrstila med najboljšo osmerico na svetovnih prvenstvih, je obrambni igralec PSG Achraf Hakimi. Z mednarodni­mi izkušnjami je izdatno pripomogel, da je Maroko v Katarju prejel le en gol v štirih dvobojih – še ta je bil avtogol Nayefa Aguerda –, v osmini finala pa je hladnokrvn­o streljal zmagovito enajstmetr­ovko in s panenko poslal domov svojo drugo domovino. Rodil se je namreč v Madridu v maroški družini, mama je delala kot čistilka, oče kot ulični prodajalec, in med odraščanje­m v Realovem pogonu so ga želeli vključiti v mlade španske selekcije.

»Nekaj dni sem bil celo na preglednih treningih, a se nisem počutil domače. Težko bi izluščil en razlog, preprosto sem se znašel v okolju, na kakršno nisem bil navajen. Ugotovil sem, da želim ostati del arabske kulture in Maročan,« je pojasnil Hakimi, eden od 14 adutov maroške izbrane vrste, ki so se rodili v drugih državah. Pri 24 letih je že 58-krat oblekel njen dres, vmes pa se je dokazoval pri klubskih velikanih. V sezoni 2017/18 je branil barve članskega moštva madridskeg­a Reala, ki ga je nato za dve sezoni posodil Borussii iz Dortmunda, eno leto je bil njegova postaja milanski Inter, lani pa je sklenil petletno pogodbo s Paris Saint-Germainom.

Ni pozabil Ronalda

»V Parizu imam drugačno vlogo, saj ima moštvo veliko zvezdnikov. Pogosto tečem in tečem, a ne dočakam podaje. V reprezenta­nci sem pomembnejš­i člen, pogosto sem pri žogi, saj soigralci vedo, koliko lahko prispevam v obrambi in napadu. To seveda ne pomeni, da se pri PSG ne počutim dobro. Veliko prijatelje­v imam, ravno pred tekmo s Španijo me je obiskal Kylian Mbappe, s katerim se odlično razumeva,« je razkril Hakimi.

S francoskim zvezdnikom bi se lahko vnovič srečal v sredo – v polfinalu. Še prej pa mora Maroko seveda ugnati Portugalsk­o in se ji oddolžiti za poraz z 0:1 na SP 2018. Takrat je edini gol zabil Cristiano Ronaldo že v 4. minuti in tekmeca obsodil na zgodnjo pot domov, saj je izgubil tudi z Iranom (0:1) in za konec remiziral s Španijo (2:2). Letos so Maročani dobili lepo poplačilo. »V Katar smo prišli, da bi osvojili kakšno točko, zdaj pa se vrata ena za drugimi odpirajo pred nami. Videli bomo, kaj se bo zgodilo v četrtfinal­u, a že vemo, da bomo pripomogli k večjemu spoštovanj­u afriških nogometaše­v. In če nam bo bog naklonjen, to ne bo naša zadnja postaja,« je prepričan Achraf Hakimi.

 ?? FOTO: MATTHEW CHILDS/REUTERS ?? Achraf Hakimi je eden od ključnih maroških junakov.
FOTO: MATTHEW CHILDS/REUTERS Achraf Hakimi je eden od ključnih maroških junakov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia