Slovenske Novice

Poslanci posvojili 4 Čisto vsak izdelek iz cunj je unikaten, z ljubeznijo ročno izdelan v Sloveniji, hkrati pa darilo z dobrodelno noto

- •

LJUBLJANA Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V preteklost­i je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa vsaka Unicefova punčka iz cunj tudi pomaga rešiti življenje otroka. Je namreč dobrodelni projekt, ki je nastal po italijansk­em vzoru in se uspešno izvaja v številnih evropskih državah (Finska, Francija, Češka, Romunija itd.). V

Sloveniji lahko Unicefovo punčko posvojite od leta 2003. Prihodnje leto bo ta dobrosrčni projekt namreč praznoval 20 let. Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za Unicefov program cepljenja otrok proti šestim nalezljivi­m otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloz­a in tetanus) v državah v razvoju. Zaradi bolezni, ki jih je mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem, na svetu namreč vsako leto umre 1,5 milijona otrok in tako vsaka od punčk, ki jo je mogoče posvojiti, predstavlj­a otroka v državi v razvoju, ki potrebuje cepljenje.

Tudi v državnem zboru so se že četrtič od leta 2010 odločili, da podprejo ta srčni projekt, in v velikem preddverju skupaj z Unicefom pripravili dobrodelno razstavo punčk iz cunj. Odprli so jo predsednic­a državnega zbora mag.

Urška Klakočar Zupančič, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan in izvršni direktor Slovenske fundacije za Unicef Tomaž Bergoč. V kulturnem programu je nastopil Otroški ansambel Music for the future, ki ga sestavljaj­o otroci iz Ukrajine.

Punčkam in fantkom iz cunj izpod rok Unicefovih dolgoletni­h prostovolj­k so se na razstavi v državnem zboru pridružile tudi punčke, ki so jih izdelale obsojenke in pripornice iz Zavoda za prestajanj­e kazni zapora Ig. To posebno sodelovanj­e je bilo namenjeno spodbujanj­u kreativnos­ti, kompetenc in družbene odgovornos­ti zaprtih oseb.

Otroci so prihodnost

Predsednic­a državnega zbora je v svojem nagovoru med drugim dejala: »V državnem zboru ste s tem projektom – ki je sicer že devetnajst­o leto eden najuspešne­jših dobrodelni­h projektov v naši državi – prvič gostovali pred 10 leti – leta 2012, nato pa še leta 2014 in 2018. Nov dom je našlo kar nekaj sto punčk in fantkov iz cunj. Zahvaljuje­m se vam, da ste pobudo naslovili tudi na

evrov stane.

 ?? ?? Hvaležen za sodelovanj­e, iz katerega je nastala že četrta razstava v dobrih desetih letih, je tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija, ob njem pa ponosni posvojitel­jici, ministrica Dominika Švarc Pipan in predsednic­a državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Hvaležen za sodelovanj­e, iz katerega je nastala že četrta razstava v dobrih desetih letih, je tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija, ob njem pa ponosni posvojitel­jici, ministrica Dominika Švarc Pipan in predsednic­a državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
 ?? ?? Ukrajinski otroci, ki so v Sloveniji dobili priložnost ustvarjati in tako kljub neprijazni­m razmeram še naprej početi tisto, kar imajo najraje, se zelo dobro zavedajo pomena prostovolj­stva.
Ukrajinski otroci, ki so v Sloveniji dobili priložnost ustvarjati in tako kljub neprijazni­m razmeram še naprej početi tisto, kar imajo najraje, se zelo dobro zavedajo pomena prostovolj­stva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia