Slovenske Novice

Junaštvo plačal z življenjem

Ob padcu v ledeno jezero umrli trije otroci, četrti v kritičnem stanju Z rokami je poskušal razbiti led, pod katerim je videl dečka

- T. P.

LONDON • Velika Britanija je po nedeljski tragediji, ko so v zaledenele­m jezeru umrli trije dečki, stari osem, deset in enajst let, medtem ko se najmlajši z le šestimi leti v kritičnem stanju še vedno bori za življenje, v šoku. A medtem ko okoliščine tragične nesreče sprva niso bile znane, sklepalo se je zgolj, da so se dečki igrali na ledu, ko so se tla vdala in so padli v ledeno vodo, prihaja na plan vse več podrobnost­i. Tudi, da je desetletni Jack za svoj pogum, ko je nesrečneže­m poskušal pomagati, plačal najvišjo ceno. S svojim življenjem. »To je bil moj nečak. Ko je videl, da je eden izmed otrok padel skozi led, je stekel k jezeru in poskušal pomagati. Fantov niti poznal ni,« je skrušeno dejala Charlotte McIlmurray.

Park Babbs Mill je z gozdom in jezerom priljublje­no igrišče, kjer se otroci – sploh poleti – lovijo, igrajo skrivalnic­e. A na usodno nedeljo, ko je stisnila zima in je jezero prekril led, se je otroški smeh spremenil v krike groze in jok. »Igrali so se na ledu, ko se je enemu zataknila noga. Njegova prijatelja sta pohitela k njemu, a se je nato pod njimi led vdal in so vsi padli v jezero,« je dejal očividec. K njim je nato brez misli na lastno varnost pritekel desetletni Jack, a je tudi njega pogoltnila ledena voda.

Kako dolgo so bili fantje pod vodo, preden so jih na breg potegnili reševalci, ni jasno. A po pripovedov­anju obiskovalc­ev parka so bili ujeti kakšnih 15, morda tudi 20 minut. Reševalci, ki so jim na pomoč priskočili tudi policija in mimoidoči, so dali vse od sebe. Eden izmed policistov je z golo roko celo poskušal razbiti led, pod katerim je zagledal obris enega izmed fantov. Toda tudi to se je na koncu izkazalo za premalo. Vse štiri so iz vode privlekli z zastojem srca. Na poti v bolnišnico so jih sicer oživljali, a najmanj trem ni bilo več pomoči.

 ?? FOTO: FEDBUL/GETTY IMAGES ?? Enemu izmed fantov se je noga ujela v led, kar je sprožilo niz usodnih dogodkov.
FOTO: FEDBUL/GETTY IMAGES Enemu izmed fantov se je noga ujela v led, kar je sprožilo niz usodnih dogodkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia