Slovenske Novice

Z odra na oder leti zlata orlica Urša

Urša Bogataj je v Pekingu ponovila uspeh Tine Maze iz Sočija Dostojna naslednica Janje Garnbret za najboljšo športnico leta

- LJUBLJANA • PETER ZALOKAR

Urša Bogataj je konec tedna v Titisee-Neustadtu prvič v sezoni stala na zmagovalne­m odru, včeraj pa blestela tudi na odru Cankarjeve­ga doma, kjer je prejela prestižno nagrado za najboljšo slovensko športnico v iztekajoče­m se letu. Še vedno mlada, 27-letna smučarska skakalka je več kot dostojna naslednica tokrat drugouvršč­ene v glasovanju športnih novinarjev Janje Garnbret. Bila je slovenska kraljica na OI v Pekingu, kjer se je okitila z dvema zlatima kolajnama, med posameznic­ami in z mešano ekipo. To sta bili prvi zlati olimpijski odličji za slovenske skoke.

Še vedno je svež spomin na tiste čudovite februarske dni v smučarskem parku Zhangjiako­u. Z zlatimi črkami se je zapisal datum 5. februar 2022. Na posamični tekmi je tekmovalki SSK Ilirija iz Briš pri Polhovem Gradcu uspelo nekaj, kar ji dotlej v svetovnem pokalu še ni, zmagati na posamični tekmi. Na največjem odru je bila preprosto nepremaglj­iva. Druga po prvi seriji, s sijajnim drugim nastopom pa je skočila do zlate kolajne. Dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijski­h iger se je tako vrnila z dvema zlatima odličjema, kar je dotlej uspelo samo Tini Maze v Sočiju 2014.

Tri zmage v svetovnem pokalu

Z ogromnim odmerkom samozavest­i je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, prvo 26. februarja v Hinzenbach­u, potem še dve sredi marca v Oberhofu. V skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu. Nastop na olimpijski­h igrah pa ostaja vrhunec sezone, darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon psihološki trdnosti, ki jo je pokazala na tekmovanju pod petimi krogi. »Nisem si tega predstavlj­ala! Večkrat sem tudi v tej sezoni poskusila zmagati, pa mi je vedno nekaj malega zmanjkalo: bodisi sem dobila slabe ocene bodisi je bila katera od tekmic še boljša. In zdaj kar ne morem verjeti, da sva obe z Niko (Križnar; bila je bronasta; op. p.) na olimpijski­h stopničkah,« je bila prva izjava Bogatajeve, ki jo krasi tudi čudovita osebnost, saj se je uspeha sostanoval­ke in najboljše prijatelji­ce Križnarjev­e veselila enako kot svojega. Bil je skoraj družinski uspeh, saj je Nikin brat Sandi srčni izbranec olimpijske prvakinje.

Rekord jo je sprostil

Bogatajeva se je z olimpijsko skakalnico zares spoprijate­ljila, že v prvi seriji je dosegla nov rekord srednje naprave (108 m). To jo je sprostilo. »Takrat sem si le dejala: rekord imam, zdaj naj bo, kar pač bo ...« In je bilo. V drugi seriji je bila ob Sari Takanaši edina, ki je pristala pri 100 metrih. Na koncu je imela 2,2 točki več od Nemke Katharine Althaus in sedem točk več od Križnarjev­e, ki je bila bronasta tudi na glasovanju Društva športnih novinarjev Slovenije.

Po vrnitvi iz Kitajske je sicer Urša Bogataj izjavila, da so bile to njene druge (v Pjongčangu 2018 je bila 30., štiri leta prej pa se v Sočiju po nenavadni odločitvi odgovornih ni prebila v ekipo) in zadnje OI, češ da so v življenju tudi druge pomembne stvari. Ampak ne bi bila prva in tudi ne zadnja, če bi se najedla zarečenega kruha. Braniti dve lovoriki v bližnji Italiji (Predazzo) pred navijači (v Pekingu jih zaradi covida ni bilo) je nekaj, čemur se ne gre kar tako odreči. Ne nazadnje bo takrat stara 30 let. Samo, da bo forma. In predvsem zdravje. Srečno, orlica Urša!

 ?? FOTO: MARKO DJURICA/REUTERS ?? Urša Bogataj se je z zlatima odličjema na letošnjih olimpijski­h igrah z zlatimi črkami vpisala v zgodovinsk­e knjige slovenskeg­a športa.
FOTO: MARKO DJURICA/REUTERS Urša Bogataj se je z zlatima odličjema na letošnjih olimpijski­h igrah z zlatimi črkami vpisala v zgodovinsk­e knjige slovenskeg­a športa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia