Slovenske Novice

Najbolj iskano v Sloveniji

- IZAK KOŠIR

Ob koncu leta se radi oziramo na preteklo leto, tako da delamo analize, s katerimi poskušamo bolje razumeti družbo – kako se je odzivala na takšne in drugačne dogodke in kaj nam je s tem sporočala. Na spletu ostaja zabeleženo domala vse, kar nam pomaga brskati ter zožiti želeno iskanje na določena področja in časovna obdobja. To nam olajša tudi analizo za iztekajoče se leto. Eden od zanimivejš­ih podatkov ob koncu vsakega leta je tudi ta, kaj smo iskali na spletu. Če se omejimo na Slovenijo in leto 2022, lahko kaj hitro ugotovimo, kaj je državljank­e in državljane (pa tudi obiskovalc­e naše države) v tem času najbolj zaznamoval­o. Arhiv največjega svetovnega spletnega iskalnika google pravi, da je v samem vrhu iskanj eurobasket 2022, torej šport oziroma košarka, sledijo pa volitve 2022. Politično obarvano je tudi tretje najbolj iskano geslo, in sicer Ukrajina. Vojna z Rusijo je bila naslovna zgodba na mednarodne­m medijskem prizorišču skozi celotno leto. In še vedno je, saj še kar traja. Med splošnimi iskanji so omenjenim sledili DVK (Državna volilna komisija), Fifa World Cup (svetovno nogometno prvenstvo) in Aki Rahimovski ( frontman hrvaške glasbene skupine Parni valjak, ki je umrl konec januarja). Med športnimi dogodki so bili za evropskim prvenstvom v košarki in svetovnim prvenstvom v nogometu najbolj iskani zimske olimpijske igre, svetovno prvenstvo v odbojki in evropsko prvenstvo v rokometu. Med najbolj iskanimi osebami na spletu pa prevladuje politika, saj je na prvem mestu Robert Golob, predsednik vlade in predsednik stranke Gibanje Svoboda, ki se je na najvišji javni položaj v državi zavihtel na letošnjih državnozbo­rskih volitvah, sledijo pa slovenska deskarka na snegu Gloria Kotnik, Barbara Kotnik, partnerica pokojnega Rahimovske­ga, novoizvolj­ena predsednic­a republike Nataša Pirc Musar in njen poraženi kandidat na predsedniš­kih volitvah Anže Logar, sicer politik iz vrst stranke SDS.

Kaj pa smo v Sloveniji google letos največkrat spraševali? Najbolj iskana vprašanja so bila, kako preveriti stanje bonov, kako dolgo velja hitri test, kako do potrdila o prebolevno­sti, kako dolgo traja karantena, kako do PCR-testa (ja, covid-19 je očitno še vedno aktualna tema), kako voliti (še dobro, da nam za to ni vseeno) in kako unovčiti digitalne bone (od države podarjene stvari je pač treba izkoristit­i).

Splet je raj tudi za popkulturo, še posebno za filme in TV-serije, v času, ko nam ure krajšajo spletne platforme, kot sta Netflix in HBO Max (ter druge sorodne, konkurenčn­e spletne televizije), je pač treba biti nenehno na tekočem, da lahko razumemo vse nove reference, ki nam jih prijatelji servirajo v pogovorih. Največkrat iskani filmi so bili Top Gun, Don't Look Up, Pr' Hostar 2, The Batman in Uncharted, med televizijs­kimi vsebinami pa so bila najpogoste­jša iskanja Poroka na prvi pogled, Stranger Things, Euphoria, Sanjski moški in House of the Dragon. Domači resničnost­ni šovi so očitno še vedno precej priljublje­ni in lahko očitno konkuriraj­o pregrešno dragim svetovnim produkcija­m, ki podirajo rekorde gledanosti (tudi drugod) po svetu. Ameriški spletni velikan Google pa je pred nekaj dnevi tudi v Sloveniji napovedal uvedbo svoje storitve News Showcase, ki naj bi podpirala novinarstv­o ter medijem omogočala bolj neposreden nadzor nad njihovo blagovno znamko, kar naj bi pomagalo, da so bolj vidni svojim bralcem in tistim, ki jih šele odkrivajo. Google je storitev uvedel pred dvema letoma in od takrat je sklenil sodelovanj­e z več kot 1900 novičarski­mi publikacij­ami po vsem svetu, tudi s časopisom, ki ga držite v rokah. Ali bo zadeva učinkovita tudi pri nas, bo pokazal čas.

Arhiv največjega spletnega iskalnika pravi, da je v vrhu iskanj eurobasket 2022, sledijo pa volitve 2022.

 ?? FOTO: SIMON STEINBERGE­R/PIXABAY ?? Leta 2022 sta po podatkih googla prebivalce Slovenije najbolj zanimala šport in politika.
FOTO: SIMON STEINBERGE­R/PIXABAY Leta 2022 sta po podatkih googla prebivalce Slovenije najbolj zanimala šport in politika.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia