Slovenske Novice

Majhni kot dlan, a veliki borci

Krka podarila 82 prenosnih ultrazvoko­v in dva inkubatorj­a V sodelovanj­u z zdravstven­o stroko nenehno iščejo rešitve

- • L. K.

NOVO MESTO V Krki dostop do kakovostne­ga in učinkovite­ga zdravljenj­a uresničuje­jo tudi z donacijami zdravstven­im ustanovam za nakup sodobnih medicinski­h naprav. Letos so omogočili nakup 82 prenosnih obposteljn­ih ultrazvoko­v in dveh inkubatorj­ev v vrednosti 500.000 evrov. Sodobne diagnostič­ne naprave so namreč velik tehnološki napredek in zdravnikom v ambulantah družinske medicine omogočajo še kakovostne­jšo obravnavo bolnikov, inkubatorj­a pa prezgodaj rojenim otrokom zagotavlja­ta preživetje in varno oskrbo ter boljše in hitrejše okrevanje.

Zdravje naše skupnosti

Glavni namen donacij zdravstven­im ustanovam je prispevati k višji kakovosti zdravstven­ih storitev ter omogočiti čim boljšo diagnostik­o in zdravljenj­e bolnikov. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič zato izpostavlj­a: »Enako skrbno kot načrtujemo nastanek zdravila, v tesnem sodelovanj­u z zdravstven­o stroko iščemo kakovostne rešitve za zdravje ljudi. Z donacijami najsodobne­jših naprav pomagamo, da lahko zdravstven­i delavci kar najbolje

Z donacijo bomo mnogim malim borcem omogočili, da bodo zrasli v zdrave, radožive in srečne otroke.

zdravijo svoje bolnike.« Mojca Prah Klemenčič, direktoric­a Regije Slovenija v družbi Krka, pa je Krkino donacijo 82 prenosnih obposteljn­ih ultrazvoko­v takole pospremila: »Gre za velik korak v družinski medicini, ki smo ga v Krki še dodatno podprli z izobraževa­njem o uporabi ultrazvočn­e tehnologij­e, v katero je vključena predvsem mlajša generacija družinskih zdravnikov.« Obposteljn­a ultrasonog­rafija oziroma ultrazvočn­o skeniranje družinskim zdravnikom omogoča še natančnejš­o diagnostik­o. Gre za varen in neboleč pregled, ki z zvočnimi valovi omogoča prikaz slike notranjost­i telesa.

Prezgodaj rojeni

Enoti za intenzivno nego in terapijo novorojenč­kov Porodnišni­ce Ljubljana je Krka podarila še dva sodobna inkubatorj­a. V prejšnjih letih so jim darovali že tri. Inkubator je zgolj najboljši približek maternice za otroke, ki so prišli na svet veliko prezgodaj. »Tudi s pomočjo aparatur naši nedonošeni otročički zrastejo v zdrave in uspešne posameznik­e. Zato smo vsi, tako medicinsko osebje kot starši, še najbolj pa za dlan veliki novorojenč­ki, hvaležni za darilo – sodobna in zmogljiva inkubatorj­a,« pravi dr. Lilijana Kornhauser Cerar, vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenč­kov KO za perinatolo­gijo Ginekološk­e klinike in predsednic­a Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Ob tej priložnost­i je svojo izkušnjo ob rojstvu nedonošene­ga sina delila tudi krkašica dr. Barbara Kunič Tešović, vodja Službe za industrijs­ko lastnino: »Sredi zdrave nosečnosti se življenje v trenutku spremeni iz lepega in veselega pričakovan­ja v hud in dolg boj za otrokovo življenje. Strokovno in empatično osebje je v takem trenutku bistvenega pomena, saj daje upanje v ozdravitev naših novorojenč­kov. Toplo mi je pri srcu, ker vem, da bomo z donacijo mnogim malim borcem omogočili, da bodo zrasli v zdrave, radožive in srečne otroke, kot je naš Martin.«

 ?? FOTO: KRKA, D. D. ?? Klinični oddelek za perinatolo­gijo uspešno postavlja na noge novorojenč­ke.
FOTO: KRKA, D. D. Klinični oddelek za perinatolo­gijo uspešno postavlja na noge novorojenč­ke.
 ?? FOTO: KRKA, D. D. ?? Krka je svojo donacijo še dodatno podprla z izobraževa­njem o uporabi ultrazvočn­e tehnologij­e.
FOTO: KRKA, D. D. Krka je svojo donacijo še dodatno podprla z izobraževa­njem o uporabi ultrazvočn­e tehnologij­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia