Slovenske Novice

Kakavove bombice z brusnicami

-

Brusnice namočimo v vodi. Kakav presejemo v moko in dobro premešamo.

Kvasu dodamo pol žličke sladkorja in ga prelijemo z delom tople vode. Odmerjeno količine mlačnega mleka in preostalo toplo vodo združimo ter dodamo sol in sladkor, da se raztopita.

Zamesimo testo: moki dodamo mleko in vodo, v kateri smo raztopili sol in sladkor. Malo premešamo in dodamo še tekočino s kvasom.

Nato mesimo naprej, da testo pobere vso moko, in postopoma dodajamo raztopljen­o maslo, na koncu pa še namočene in odcejene brusnice.

Gnetemo tako dolgo, da testo postane gladko in svilnato.

Oblikujemo kroglo, položimo jo v posodo, to pa pokrijemo s krpo ali pokrovko. Pustimo počivati eno uro, da se volumen testa podvoji.

Vzhajano testo razdelimo na 12 ali 15 delov, vsak del pa nato oblikujemo v kroglico. Kroglice polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pustimo ponovno vzhajati.

Ko narastejo, jih premažemo z mlekom in posujemo s sončničnim­i semeni.

Pečemo jih 20 minut na 180 stopinjah Celzija. Ohladimo na rešetki.

Nsončnična semena (za posip) a Žnidarčkov­i domačiji v Žireh Regina Eniko že vrsto let peče kruh v krušni peči. Zadnja leta ji pri tem in pri peki drugih pekovskih dobrot pomaga hčerka Eva. Dvakrat na teden so zdaj odprta vrata Žnidarčkov­e domačije. Poleg pekarne zadnja štiri leta obratuje tudi trgovinica z domačimi izdelki, ki v Žiri pridejo z okoliških kmetij. Te dni v družinski pekarni pečejo tudi praznične potice, nas pa je v prelepo dolino na koncu sveta, kot te kraje imenuje lokalna himna, zvabilo drobno pekovsko pecivo. Malo smo razmišljal­i, kateri recept bi predstavil­i – za Žiri in okolico značilne drobnjakov­e štrukeljčk­e ali kakavove bombice z brusnicami. Odločili smo se za slednje, ki so na Žnidarčkov­i domačiji nastali povsem po naključju: otroci so se odpravljal­i na izlet, domači so jim želeli s seboj dati nekaj nasitnega in sladkega, a vseeno ne preveč sladkanega. Tako so spekli prve kakavove bombice z brusnicami, te pa so se že dodobra ustalile v ponudbi te prijetne žirovske pekarne. Odlična ideja za malo drugačno decembrsko peko.

 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE ??
FOTO: OSEBNI ARHIV FOTOGRAFIJ­E: ŠPELA ANKELE
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia