Slovenske Novice

Spet najbolj okrašeni na

Zavinek po dveh letih premora vnovič osvetljen Vsak večer kopica obiskovalc­ev

- •

ŠKOCJAN Po dveh letih premora zaradi znanih okoliščin je praznično najbolj okrašeni kraj na Dolenjskem spet zaživel v soju tisočerih lučk in milo rečeno navdušil vsakogar, ki si je prišel ogledat njihovo vizijo božično-novoletnih praznikov. Zgodba še ni končana, Zavinek, vasica v občini Škocjan z okoli 70 prebivalci, bo s svojo pravljično podobo navduševal staro in mlado do praznika Svetih treh kraljev, 6. januarja. Robert Janežič, predsednik Turistične­ga društva Zavinek in eden od motorjev celotne vsakoletne akcije, je zadovoljen z letošnjim obiskom, »vas je vsak večer polna«, atrakcijo namreč v dveh tednih v povprečju obišče med 20.000 in 25.000 ljudi od blizu in daleč, pač odvisno od vremena.

Priprave na okrasitev vasi se začnejo novembra, ko v delavnici popravljaj­o svetlobne elemente in ustvarjajo nove, letošnja novost je t. i. božična zgodba z besedilom in sliko, letos so imeli precej dela z obnovo obstoječih figur, zob časa namreč niti njim ne prizanaša. Vsako leto jih postavijo drugače oz. posodobijo, da je vedno znova zanimivo tudi za redne obiskovalc­e, stalnica pa ostaja brezplačna topla dobrodošli­ca, ki ogreje prste in grla obiskovalc­ev.

Začeli s prvo nagrado

Koliko figur so letos postavili na pobočje pod vasjo, Janežič niti ne šteje več, je pa mogoče občudovati klasične jaslice, živali, naravne elemente, risane in druge pravljične junake ter instalacij­e, ob katerih se lahko samo čudimo domišljiji ustvarjalc­ev, nekatere figure se tudi premikajo. Uporabili so okoli deset kilometrov svetlobne cevi.

In kako se je zgodba začela? Še v prejšnjem tisočletju, leta 1996, je takratni župan pozval občane in občanke, naj okrasijo svoje domove in vasi ter poskušajo tudi tako poskrbeti za čim lepše božično-novoletno vzdušje. Vaščani Zavinka so okrasili kapelico v središču vasi, most, ki prek potoka Radulja pelje k njim, in svoje domove, dobili so prvo nagrado za najlepše okrašeno vas v občini ter očitno dovolj zagona za naprej.

Obseg okrasitve se je večal, prihajalo je čedalje več ljudi, glas se je širil po Dolenjski in tudi širše, s tem pa je prišla tudi odgovornos­t poskrbeti za varnost, parkirna mesta,

kilometrov svetlobne cevi so uporabili.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: DANI ARČON ?? Obiskovalc­e pod kozolcem čaka topla dobrodošli­ca.
FOTOGRAFIJ­E: DANI ARČON Obiskovalc­e pod kozolcem čaka topla dobrodošli­ca.
 ?? ?? Pri krašenju sodeluje več kot polovica vaščanov.
Pri krašenju sodeluje več kot polovica vaščanov.
 ?? ?? Dobrodošli v Zavinku!
Dobrodošli v Zavinku!
 ?? ?? Pozdravijo nas junaki iz risank.
Pozdravijo nas junaki iz risank.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia