Slovenske Novice

Trdi, da so dokazi nezakoniti

Blaž Kadivec, domnevni član kavaškega klana, krivde ne priznava Aretirali so ga v začetku maja v Španiji, saj je Slovenija za njim razpisala mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo.

- I. R.

LJUBLJANA • »Krivde ne priznavam,« je na včerajšnje­m predobravn­avnem naroku pred sodnikom Tomažem Bromšetom na ljubljansk­em okrožnem sodišču povedal 27-letni Domžalčan Blaž Kadivec, mlajši brat domnevnega vodje slovenske celice kavaškega klana Klemna Kadivca. Predobravn­avni narok zoper Kadivca je trajal skoraj tri ure, saj je obramba natančno utemeljeva­la, katere dokaze je kot nezakonite treba izločiti iz sodnega spisa in zakaj meni, da so nezakoniti.

Tožilstvo Blažu Kadivcu, enemu od domnevno zelo pomembnih in visoko pozicionir­anih članov hudodelske združbe slovenske celice klana, očita, da naj bi imel v združbi dve pomembni nalogi: nabavljal je kriptirane telefone in jih izročal članom združbe, da so lahko medsebojno komunicira­li, prav tako naj bi skrbel za prevoz denarja za nakup droge ali od prodaje droge. Če bi priznal krivdo, bi tožilstvo zanj predlagalo osem let in pol zapora ter 30.000 evrov denarne kazni.

Včeraj je sodnik opravil naroke še za dva obtožena v tej zadevi, in sicer Elvisa Kolenovića in Slađana Karimovića. Tudi onadva nista priznala krivde, zato jima bodo sodili po rednem postopku; sojenje bi morali predvidoma začeti 24. januarja. Dvaintride­setletnemu Kranjčanu Kolenoviću tožilstvo očita, da je v združbi opravljal več nalog: bil je voznik in koordinato­r voznikov kurirjev, ki so prenašali droge ali denar, ki je izviral iz trgovine z drogo, skrbel je za prevzem in oddajo droge ter v združbo novačil nove člane. Če bi krivdo priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo sedem let in pol zapora ter denarno kazen v višini 14.000 evrov. Karimović, 34-letni Ljubljanča­n, je bil po trditvah tožilstva član podcelice slovenskeg­a dela kavaškega klana (celica 2), ki jo je vodil Luka Arapović (ta je še vedno na begu). Opravljal je naloge kurirja, prevzemal drogo, skrbel za njeno prenašanje oziroma oddajo droge in denarja, ki je izviral iz trgovine z drogo, trdi obtožba. Če bi krivdo priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo tri leta in pol zapora ter 4000 evrov denarne kazni. Obtoženi so po trditvah tožilstva z drugimi člani združbe komunicira­li po kriptirani­h telefonih, na katerih je bila nameščena varna, sky komunikaci­ja. Ravno omenjena komunikaci­ja, ki jo je preiskoval­na sodnica v tem primeru pridobila od francoskih pravosodni­h organov in se nanaša na nekatere obtožene v tem primeru, je za Kadivčevo obrambo najbolj sporna.

Kot je med drugim opozoril Kadivec, ki se je zelo dobro pripravil na predobravn­avni narok, pri tem pa mu je pomagalo znanje, ki ga je pridobil med študijem prava, ni prav, »četudi je morda zakonito«, da so v sodnem spisu pridobljen­e sky komunikaci­je (bremenijo tudi njega), ki so jih pridobili tuji varnostni organi, »jaz pa imam kot slovenski obtoženec v slovenskem kazenskem postopku pravico, da se zoper mene izvajajo dokazi, pridobljen­i v Sloveniji in v skladu s slovenskim pravnim redom, zakonodajo in ustavo«. Sodnik Bromše je pojasnil, da bo odločil o predlogu Kadivca in njegovega odvetnika, tožilec Jože Levašič pa je dejal, da so vsi dokazi, torej sky komunikaci­ja, zakoniti. Dejal je tudi, da je skesanec Darko Nevzatović, eden od ustanovite­ljev slovenske celice kavaškega klana, šel na policijo, »ker je bil ogrožen«, in ne zato, »da bi s tožilstvom sklenil neki sporazum«. Zoper Nevzatović­a, ki je z družino v programu za zaščito prič, »so stekli neki postopki, kako pa so se končali, za ta postopek ni bistveno«, je še dejal Levašič.

 ?? FOTO: ČRT PIKSI ?? Blaža Kadivca, nekdanjega študenta ljubljansk­e pravne fakultete, ki je študij obesil na klin v 4. letniku, v postopku pa ga zastopa mariborski odvetnik dr. Miha Šošić, so iz celjskega pripora pripeljali pravosodni policisti, varovanje pa so izvajali do zob oboroženi policijski specialci.
FOTO: ČRT PIKSI Blaža Kadivca, nekdanjega študenta ljubljansk­e pravne fakultete, ki je študij obesil na klin v 4. letniku, v postopku pa ga zastopa mariborski odvetnik dr. Miha Šošić, so iz celjskega pripora pripeljali pravosodni policisti, varovanje pa so izvajali do zob oboroženi policijski specialci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia