Slovenske Novice

Bolnika res zamenjali vtriaži

Ugotovitve nadzorne komisije neugodne za Splošno bolnišnico Celje Predlagani ukrepi za odpravo tveganj

- •

CELJE Potem ko smo včeraj poročali o tožbi družine pokojnega Alojza Zorka, ki je bil žrtev zamenjave identitete z drugim pacientom v Splošni bolnišnici (SB) Celje, je ministrstv­o za zdravje objavilo poročilo o zaključene­m sistemskem nadzoru v tej bolnišnici, Zdravstven­em domu Sevnica in Trubarjeve­m domu upokojence­v Loka pri Zidanem Mostu.

Trajalo dobre tri mesece

Sistemski nadzor, ki ga je Urad za nadzor, kakovost in investicij­e v zdravstvu začel v začetku septembra, je trajal dobre tri mesece. Komisija je pregledala zbrano dokumentac­ijo, posnetke nadzornih kamer SB Celje, opravila pogovore z vodstvi zavodov in zaposlenim­i ter si ogledala prostore. Ocenila je, da skoraj ni možno, da bi do napake prišlo pri identifika­ciji pacientov v TDU Loka pri Zidanem Mostu in ob predaji reševalcem­a iz ZD Sevnica. Kot potencialn­e razloge za napačno identifika­cijo pacienta pa je zaznala naslednje dejavnike tveganja: dva pacienta, ki nista bila pogovorlji­va in identifika­cijskih zapestnic nista imela, sta bila pripeljana istočasno z enim reševalnim vozilom. Predaja pacientov med osebjem ZD Sevnica in SB Celje je potekala brez listinske dokumentac­ije, ta pa je bila predana ločeno od pacientov, ki ju svojci niso spremljali. Kontakt osebja SB Celje z osebjem v TDU Loka pri Zidanem Mostu ni bil vzpostavlj­en, osebje SB Celje osebnih izkaznic ali drugih dokumentov s sliko ni preverjalo, prav tako interna navodila v SB Celje ne predvideva­jo dodatnega preverjanj­a identitete pacientov, če jih pripeljejo v spremstvu zdravstven­ega osebja in z napotnicam­i ter drugo zdravstven­o dokumentac­ijo in kartico zdravstven­ega zavarovanj­a.

V času obravnave v Urgentnem centru Celje (UCC) in kasneje na bolniškem oddelku je bilo izvedenih več posegov, kjer je po strokovnih navodilih treba preverjati identiteto pacientov. Zaradi otežene komunikaci­je oziroma nezmožne komunikaci­je obeh pacientov pa preverjanj­e identitete v medsebojni komunikaci­ji ni bilo mogoče. Kontrolna

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia