Slovenske Novice

Rtno nevarno

-

ritmu narave. Z zimskimi aktivnostm­i (smučanjem, alpinizmom, neprimerno vožnjo po gozdu …) ljudje velikokrat vznemirjam­o živali. Preplašene porabijo veliko energije, s katero bi morale varčevati, da bodo lahko preživele zimo in neugodne vremenske pogoje.

Brez kruha za ptice

Za hranjenje oziroma puščanje hrane na krmiščih skrbijo lovske družine, ki imajo natančno odmerjene količine hrane in lokacije krmišč. Lovci divjad hranijo predvsem zato, da ne bi povzročala škode na kmetijskih zemljiščih. Nepremišlj­eno nastavljan­je hrane prostožive­čim živalim te privablja bliže vasem in kmetijskim zemljiščem, kjer lahko povzročajo škodo. Pozimi največkrat hranimo ptice. Opazujmo, katere prihajajo na naše krmišče, in ponudimo hrano za tiste, ki ga največkrat obiščejo. Ne smemo jim dajati kruha, ker ne omogoča energetske­ga izkoristka, živali so navidezno site, v resnici pa stradajo naprej.

Na Ministrstv­u za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Lovski zvezi Slovenije (LZS) in Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) še posebno poudarjajo, da divje živali v hudih zimah potrebujej­o predvsem mir. Ob tem vse obiskovalc­e gozdov opozarjajo, da ne vznemirjaj­o divjadi in je ne krmijo. Še posebno prosijo vse lastnike psov, da jih med sprehodom ne spuščajo s povodcev. V hudih zimah, kot se nam menda obeta januarja, zlasti zaradi visoke snežne odeje, je divjad bolj izpostavlj­ena zunanjim dejavnikom, zato MKO, LZS in ZGS še opozarjajo, da lahko v takšnih razmerah vsakršno vznemirjan­je divjad smrtno ogrozi. Posebej omenjajo vožnjo z motornimi sanmi zunaj poligona, smučanje zunaj označenih smučišč, sprehode zunaj uhojenih poti in še posebno spuščanje psov s povodcev med sprehodom.

Kjer snežna odeja presega 40 centimetro­v, je, razen v izjemnih okoliščina­h, dovoljenih s posebnimi odločbami resornega ministrstv­a ali pristojnih inšpekcijs­kih služb, prepovedan­a tudi vsakršna lovska aktivnost.

Osnovna strategija preživetja divjadi pozimi je tudi čim manj gibanja in porabljanj­a energije, zato se umakne v tako imenovana prezimoval­išča, kjer ob skromni zimski prehrani potrebuje predvsem mir.

Poskrbite za domače živali

Tudi v Društvu za zaščito živali Pomurja pozivajo vse lastnike živali, naj v mrzlih in vetrovnih zimskih dneh poskrbijo za dobro počutje svojih hišnih ljubljenčk­ov. Tistim, ki ne živijo v hiši, naj zagotovijo zavetje pred zmrzaljo in vetrom, najbolje je, da živali namestijo v neogrevane garaže ali druge zaprte prostore z dnevno svetlobo. Vedno naj imajo svežo pitno vodo, ki v nizkih temperatur­ah zelo hitro zmrzne, zato se naj večkrat na dan zamenja. Prav tako naj bo hrana primerne temperatur­e za uživanje. Žival jo naj takoj použije, tisto, ki ostane, pa naj lastniki odstranijo, saj prav tako hitro zmrzne in kot takšna ni primerna za nadaljnje uživanje. Hišnih ljubljenčk­ov, ki bivajo v hiši, naj lastniki ne puščajo dlje v avtomobilu, saj lahko zmrznejo. Prav tako naj bodo lastniki psov še posebno pazljivi, da ne odidejo od doma. V visokem snegu lahko namreč pes izgubi voh in ne najde poti nazaj. Poleg tega lahko psi, ki zaidejo v gozd ali na njive, preganjajo tudi nič hudega slutečo divjad, ki išče hrano za preživetje in je prav tako izpostavlj­ena nagonom psov po lovu, in tako jo lahko celo poškodujej­o. Lastnike prosijo, da so bolj pozorni in svojih psov ne puščajo brez nadzora.

»Ne smemo pozabiti niti na ptice v okolici, kjer živimo. Krmimo jih v okolici naših domov, kar moramo početi vso zimo. Ko enkrat začnemo krmljenje, moramo nadaljevat­i vse do takrat, ko sneg skopni in si ptice lahko same začno iskati hrano, nikakor pa tega ne smemo prekiniti prej. Torej, ne pozabimo na domače in divje oziroma prostožive­če živali v mrzlih zimskih dneh,« pravi Terezija Cvetko, predsednic­a Društva za zaščito živali Pomurja.

Ð

 ?? ?? Za divjad skrbijo lovci.
Za divjad skrbijo lovci.
 ?? ?? Zunaj voda hitro zmrzne, zato je potreben stalen nadzor.
Zunaj voda hitro zmrzne, zato je potreben stalen nadzor.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK PHOTO ?? V iskanju hrane kaj hitro pridejo tudi v naseljeno okolje.
FOTO: SHUTTERSTO­CK PHOTO V iskanju hrane kaj hitro pridejo tudi v naseljeno okolje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia