Slovenske Novice

Vsestransk­i kosmiči

Lahko so osnova jedi ali zgolj dodatek, izbiramo lahko med kosmiči vseh vrst žitaric; teknejo v slanem in sladkem

- Alenka Kociper

itarice so v vsakdanji hrani izjemno pomembne, uživamo pa jih v različnih oblikah, v zrnju, kašah, kosmičih in seveda moki. So bogat vir mnogih za človeka koristnih snovi, ena od osnovnih sestavin so ogljikovi hidrati, vsebujejo vitamine in minerale, zelo pomembni pa so tudi zaradi balastnih snovi, zato jih večina med nami uživa vsakodnevn­o. So izjemno uporabni za pripravo različnih jedi, pogosto jih uživamo v obliki kosmičev, to so na poseben način zmleta žitna zrna. Najbolj znani so gotovo ovseni, privoščimo si kuhane ali zgolj namočene v mleku ali jogurtu, z dodanim sadjem, suhim ali svežim, oreški ali semeni so postali simbol zdravega in okusnega zajtrka. Podobno pripravimo tudi kosmiče iz drugih žit, na primer ržene, pirine, pšenične, ječmenove ali pa

Žmešanico vseh. Najboljša izbira so zagotovo navadni, še zlasti iz ekološke pridelave. Kupimo jih lahko na tržnici, v mlinu ali trgovinah, iz njih pa sami pripravimo okusne žitne mešanice, ki jim dodajamo že omenjeno sadje, oreške, semena in še kaj. Če smo veliki porabniki, si je smiselno kupiti kosmičnik, tako jih lahko pripravlja­mo vsak dan sproti iz izbranih vrst žita. Postopek je preprost, zrna stresemo v aparat in zmeljemo, nekatere meljemo suhe, na primer oves, pšenico in rž, medtem ko je ajdo in proso pred kosmičenje­m bolje namočiti. Navadnim svežim dodamo le še mleko ali jogurt in izjemno okusen, hranljiv in nasiten zajtrk je pred nami. Vendar pa kosmiči niso le za v mleko in za zajtrk, s pridom jih lahko uporabljam­o v vrsti drugih jedi. Z njimi zakuhamo juhe ali enolončnic­e, iz njih pripravimo polpete in najrazličn­ejše sladice, na primer narastek z jabolki. Dodamo jih v moko za piškote ali kruh, ljubitelji smutijev pa izbrani zelenjavi in sadju pred mletjem dodajo še žlico ali dve kosmičev. Pred uživanjem jih lahko namočimo ali celo kuhamo v vodi ali mleku.

Tržišče ponuja tudi celo paleto industrijs­ko pripravlje­nih kosmičev, ki se skrivajo pod različnimi imeni, na primer crispy, muesli ali hrustljavi kosmiči. Pri nakupu tovrstnih izdelkov bodimo pozorni na dodatke, ki se skrivajo v njih, zlasti lahko vsebujejo veliko sladkorja, bodisi v čisti obliki bodisi v obliki čokolade, suhega sadja in drugih sladil.

Če smo veliki porabniki, si je smiselno kupiti kosmičnik.

 ?? FOTO: MIZINA/GETTY IMAGES ?? Dodamo jim suho sadje in oreške in domača granola je nared.
FOTO: MIZINA/GETTY IMAGES Dodamo jim suho sadje in oreške in domača granola je nared.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia