Slovenske Novice

Namesto voščila grozljiva diagnoza

Iz ene od britanskih klinik so pacientom pomotoma poslali sporočilo, da imajo raka pljuč Šokirana prejemnica je ravno čakala rezultate biopsije po odstranitv­i kožnega znamenja Zaposleni bi moral poslati voščilo, a se je zalomilo.

-

KO MED PRAZNIKI odpiramo elektronsk­a in druga sporočila, običajno pričakujem­o voščila z dobrimi željami. Zaradi napake enega od zaposlenih pri britanskem zdravstven­em zavodu pa je nekaj tisoč njihovih pacientov namesto voščila

»prejelo obvestilo, da so pri njih odkrili raka na pljučih v četrtem stadiju z metastazam­i, k sporočilu pa je bil pripet dokument z navodili, kako ravnati.

Ker je nemalo ljudi, ki so sporočilo prejeli, nedavno obiskalo svojega zdravnika ali specialist­a, so seveda doživeli neizmeren šok, od katerega si še vedno niso opomogli. »Nekaj dni prej so mi odstranili znamenje in čakala sem na izvide biopsije, nato pa sem dobila tole. Popolnoma sem se sesula,« je za britansko nacionalno televizijo povedala ena od pacientk, ki je želela ostati anonimna. Tudi druga od okrog 8000 ljudi, ki jim je medicinski center skorajda uničil praznike, je doživela podobno: »Zelo redko obiščem zdravnika, potem pa dobim sporočilo, da imam raka na pljučih. Skoraj sem izgubila zavest, nič mi ni bilo jasno. Da ljudem to pošiljajo med prazniki, je nedopustno.« Čeprav so na kliniki kmalu ugotovili, da se je zgodila grozljiva napaka, in so pacientom

Zelo redko obiščem zdravnika, potem pa dobim sporočilo, da imam raka na pljučih.

že eno uro pozneje poslali novo sporočilo s pojasnilom, kaj se je zgodilo, pa so jim telefonske linije skoraj pregorele. Medicinske sestre, ki niso vedele, da je nekdo od njihovih kolegov pacientom namesto voščila poslal to grozljivo diagnozo, so klicatelje in tiste, ki so osebno pritekli na kliniko, po najboljših močeh poskušale potolažiti, kljub temu pa se jih je peščica menda odločila za odškodnins­ko tožbo zaradi povzročeni­h psihičnih bolečin. B. K. P.

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Še posebno so se prestrašil­i tisti, ki so čakali izvide preiskav.
FOTO: LEON VIDIC Še posebno so se prestrašil­i tisti, ki so čakali izvide preiskav.
 ?? FOTO: ANTONIOGUI­LLEM/GETTY IMAGES ?? Sporočilo je dobilo 8000 ljudi.
FOTO: ANTONIOGUI­LLEM/GETTY IMAGES Sporočilo je dobilo 8000 ljudi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia