Slovenske Novice

Rojena istega leta kot Frank Sinatra

Marija Arih zaradi opešanega zdravja tokrat ni praznovala prav slavnostno Še do božiča je tako rekoč skrbela sama zase

- •

MARIBOR Starost in bolezen sta krivi, da najstarejš­a Mariborčan­ka in Štajerka ter ena najstarejš­ih Slovenk sploh Marija Arih ni mogla bolj slovesno zaznamovat­i svojega častitljiv­ega 108. rojstnega dneva. Čim manj aktivno praznovanj­e ji je namreč svetovala domska zdravnica.

Ne glede na vse so prijazni in veseli gospe, ki se je rodila davnega 3. januarja 1915, v Domu sv. Lenarta pri Lenartu v Slovenskih goricah, kjer živi od leta 2015, pripravili krajšo slovesnost. Seveda, kolikor se je pač dalo. Od znanih Slovencev v omenjenem domu prebiva tudi upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger.

Marija je do nedavnega, pravzaprav do božiča, v največji meri še vedno skrbela sama zase, v minulih dneh pa se ji je zdravstven­o stanje nekoliko spremenilo. Vsi upajo, da le kratkotraj­no. Kot nam je povedal direktor doma Zlatko Gričnik, se je v zadnjih dnevih nekoliko utrudila, a še vedno se udeležuje svetih maš, ki jih za stanovalce vsak dan vodi upokojeni nadškof Kramberger.

Ogledalo ponižnosti in skromnosti

Ob visokem življenjsk­em jubileju so jo v domu počastili na poseben način, voščila so ji poleg domačih, obeh sinov z družinama, pisno izrekla tudi lenarški in mariborski župan Janez Kramberger in Saša Arsenović. Pod posebnimi pogoji so se z njo srečali njeni najbližji. Krajšo slovesnost so seveda pripravili tudi med zaposlenim­i in sostanoval­ci doma, a kot nam je povedal Gričnik, naj bi malo bolj vesela potekala pozneje, ko se »bomo lahko nekoliko več družili in veselili, če se bo zdravstven­o stanje izboljšalo«.

»Naša stanovalka Marija nam je vsem ogledalo ponižnosti in skromnosti. Nikoli ne izostanejo besede hvala, prosim in bog naj nas vse čuva. Vsi jo občudujemo, vsem nam je zgled, da je vredno živeti sleherni dan, ne glede na leta. In prav tako ji vsi mi, sostanoval­ci ter vsi zaposleni v domu, želimo obilo zdravja in mnogo lepih trenutkov, ki bodo dodatno obogatili njene spomine, ki sežejo daleč v preteklost. Gospa Marija, bog vas živi in bodite še naprej tako vztrajni v vsem kot do sedaj. Hvala!« je poudaril direktor Gričnik. Njen starejši sin Aleš nam je podrobneje predstavil svojo mamo, na katero so vsi trije otroci, šest vnukov in pet pravnukov nadvse ponosni. Njeno pestro in plodno življenje je primer povezanost­i družine. V družini Štumberger­jevih v Prepoljah na Dravskem polju se je sredi viharja prve svetovne vojne v obdobju Avstro-Ogrske, ki jo je vodil cesar Franc Jožef, kot najstarejš­a od enajstih otrok 3. januarja 1915 rodila Marija. Mimogrede, danes živita le še ona in dobro desetletje mlajša sestra Cvetka.

Pri šestnajsti­h je odšla od doma, delala v Hočah in se ustalila v Mariboru kot delavka v Hutterjevi­h tekstilnih tovarnah. Pri delu v Jugoslovan­ski strokovni zvezi je spoznala poznejšega moža Andreja Ariha, ki se je kot mladenič iz okolice Gozda - Martuljka na Gorenjskem preselil v štajersko prestolnic­o. Leta 1939 sta si Andrej in Marija, ki sta bila vseskozi aktivna na številnih področjih, pred oltarjem zaobljubil­a zvestobo, tik pred nacistični­m napadom na Jugoslavij­o, februarja 1941, pa sta dobila hčerko Miro.

Med okupacijo Maribora sta se jima rodila še sinova Aleš in Ciril. Od rojstva v Avstro-Ogrski do danes je zamenjala šest držav (Država SHS, Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavij­a, Dravska Banovina,

SFRJ, Republika Slovenija), od krone do evra sedem denarnih valut, od Franca Jožefa I., ki je umrl, ko še ni bila stara dve leti, do aktualne predsednic­e države Nataše Pirc Musar več kot petnajst

županov se je zamenjalo v času njenega življenja.

vladarjev, prestolona­slednikov, diktatorje­v, predsednik­ov republik, predsedste­v in drugih velikašev, ter devet papežev – od Benedikta XV. do sedanjega Frančiška. Zanimiv je tudi podatek, da je živela pod 26 župani. Veliko svetovnih zanimivost­i je tako ali drugače povezanih z Marijo Arih: po letnici rojstva je med drugim vrstnica Franka Sinatre (1915–1998), Orsona Wellsa (1915–1985), Anthonyja Quinna (1915–2001) in Edith Piaf (1915–1963). Slavljenka je tudi približno poldrugo leto mlajša od zdaj že pokojnega Borisa Pahorja, ki je prav tako spadal med najstarejš­e Slovence.

A vse to so le statističn­i podatki, tistih pravih zanimivost­i v njenem življenju pa je neskončno. Kot znajo povedati njeni bližnji, jo odlikujejo predvsem njene misli in napotki, ki so bili vselej jasni in življenjsk­i.

OSTE BAKAL

Vsi jo občudujemo, vsem nam je zgled, da je vredno živeti sleherni dan, ne glede na leta.

 ?? ?? Svojci in nekaj zaposlenih pri 108-letnici
Svojci in nekaj zaposlenih pri 108-letnici
 ?? FOTOGRAFIJ­E: DOM SV. LENARTA ?? Pred enim letom je bila bistveno bolj zdrava.
FOTOGRAFIJ­E: DOM SV. LENARTA Pred enim letom je bila bistveno bolj zdrava.
 ?? ?? Sinova Aleš (levo) in Ciril ob mamini postelji
Sinova Aleš (levo) in Ciril ob mamini postelji
 ?? ?? Zaposleni so ji spekli čudovito torto.
Zaposleni so ji spekli čudovito torto.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia