Slovenske Novice

Pol stoletja poročne

Danica in Alojz Geder sta si že zelo mlada obljubila večno zvestobo V pokoju sta še kako aktivna, a časa za vnuke in pravnuka jima ne zmanjka

- • O. B.

GORNJA RADGONA

Čeprav predzadnji dan minulega leta za večino ni bil nič posebnega, so imeli nekateri lepe razloge za praznovanj­e. Okoli 120 povabljeni­h gostov, svojcev, sorodnikov, prijatelje­v in sosedov, se je namreč zbralo na slovesnost­i ob visokem skupnem jubileju zakoncev Danice in Alojza Slavka Gederja iz Podgrada, dober streljaj iz Gornje Radgone.

Po pol stoletja skupnega življenja, zelo mlada sta se namreč poročila 30. decembra 1972, so gostje zlatoporoč­enca pospremila pred oltar radgonske župnijske cerkve sv. Petra. Ob vnovični zaobljubi je domači župnik Franc Hozjan v pridigi izrekel veliko lepih besed, povezanih z življenjem slavljence­v. Alojz se je kot dvojček s sestro Majdo rodil 28. maja 1951 v Podgradu. Po končani osnovni šoli v Gornji Radgoni se je šolal na nekdanji Industrijs­ki kovinarski šoli – IKŠ v Mariboru. Kot tehnolog je delal v nekdanjem Elradu in pozneje Avtoradgon­i. Ko je pred osamosvoji­tvijo ostal brez službe, je postal zasebnik, v domači garaži je ustanovil servis motornih žag in kosilnic, nato pa še trgovino. Sčasoma je postal uradni zastopnik nekaterih najpomembn­ejših svetovnih proizvajal­cev. Ko se je pred dobrim desetletje­m upokojil, je hčerki Sabini in sinu Cirilu, ki je po novem direktor, pustil odlično vpeljano podjetje s povprečno 15 zaposlenim­i na lokacijah v Podgradu, Murski Soboti in Lenartu. Danica, rojena Vreča, se je rodila 21. junija 1955 na Stavešinsk­em Vrhu; najprej je hodila v OŠ Negova, končala jo je v Gornji Radgoni, nato pa je odšla na trgovsko šolo v Mariboru. Večinoma je bila zaposlena v Kmetijski zadrugi Radgona. Otroka sta poskrbela, da se je družina povečala za vnuka Saša ter vnukinje Aljo, Saro in Niko. Razveselju­je ju že pravnuk Lan. A tudi brez otrok jima ni dolgčas, saj sta aktivna na številnih področjih, še posebno pri delovanju v različnih društvih in cerkvi ter nasploh v lokalnem okolju.

Po cerkvenem obredu in obveznem fotografir­anju na cerkvenih stopnicah se je kolona vozil odpravila na nadaljnje praznovanj­e. Ob obloženih mizah in v prijetni družbi so za dodatno zabavo in dobro voljo poskrbeli zvoki dua Mateja in Vlado Maguša.

 ?? ?? Razširjena družina
Razširjena družina
 ?? ?? Za seboj imata 50 let uspešnega zakona.
Za seboj imata 50 let uspešnega zakona.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia