Slovenske Novice

Na pogrebu tudi kraljevi

Od zaslužnega papeža Benedikta XVI. se bosta poslovila španska kraljica Sofia in belgijski kralj Ali bo v Vatikan pripotoval tudi kralj Karel III., ki sicer ni rimskokato­liške vere, včeraj še ni bilo znano Takrat še princ Charles se je leta 2005 udeležil

-

DANES se bodo v Vatikanu poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI., pogreba pa se bodo poleg množice vernikov z vseh koncev sveta udeležili visoki predstavni­ki držav, med katerimi ne bo manjkalo kraljevih. Udeležbo sta tako že potrdila španska kraljica Sofia in belgijski kralj Philippe, ali bo Sofio spremljal tudi njen mož Juan Carlos, ki ravno danes praznuje 85. rojstni dan, ni znano. Vsekakor na pogreb papeža, ki se je v zgodovino zapisal kot prvi od leta 1415, ki je s položaja odstopil, ne bo španskega kralja Felipeja, saj ima urnik natrpan z obveznostm­i in si potovanja v Vatikan ne more privoščiti, njegova hči in naslednica princesa Leonor je namreč še veliko premlada, da bi v primeru njegove odsotnosti prevzela očetove naloge. Prav tako včeraj še ni bilo znano, ali se bo pogreba udeležil britanski kralj Karel III. Ta sicer ni rimskokato­liške vere, britanski vladar je namreč na čelu anglikansk­e cerkve, je pa takrat še princ Charles leta 2005 kljub temu odpotoval v Vatikan na pogreb papeža Janeza

Pavla II., zato ne bi bilo tako zelo nenavadno, če bi se danes prišel poslovit tudi od njegovega naslednika. V Vatikanu pričakujej­o tudi vladarje drugih evropskih katoliških držav, denimo Monaka, Liechtenst­eina in Luksemburg­a, pa celo kralja Lesota Letsieja III., ki je prav tako rimskokato­liške vere. Pogreb, za katerega si je Benedikt želel, da bi bil »slovesen, a preprost«, se bo začel ob 9.30, podrobnost­i pa včeraj še niso bile znane. V živo si ga bo mogoče ogledati na italijansk­ih programih RAI in TV2000 ter prek spleta. B. K. P.

 ?? ??
 ?? FOTO: ABACA ABACA VIA REUTERS CONNECT FOTO: JANE BARLOW/POOL REUTERS ?? Enako kot na pogrebu Janeza Pavla II. tudi danes v Vatikanu pričakujej­o nepregledn­e množice vernikov. Člani britanske kraljeve družine so pripadniki anglikansk­e cerkve.
FOTO: ABACA ABACA VIA REUTERS CONNECT FOTO: JANE BARLOW/POOL REUTERS Enako kot na pogrebu Janeza Pavla II. tudi danes v Vatikanu pričakujej­o nepregledn­e množice vernikov. Člani britanske kraljeve družine so pripadniki anglikansk­e cerkve.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia