Slovenske Novice

Obsojen, ker je sramotil madžarsko manjšino

Več kot leto je na različne naslove pošiljal žaljiva elektronsk­a sporočila

- •

MURSKA SOBOTA Na tukajšnjem okrajnem sodišču je bil na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja sramotitve slovenskeg­a naroda ali narodnih skupnosti obsojen možakar, ki je na številne elektronsk­e naslove različnih fizičnih in pravnih oseb vztrajno pošiljal sporočila z enako (žaljivo) vsebino glede madžarske narodne skupnosti. Ta se mu je očitno tako zamerila, da je to storil 39-krat v obdobju enega leta med januarjem 2018 in februarjem 2019, pri tem pa krepko prestopil mejo še dovoljene komunikaci­je. Sodišče mu je zato izreklo pogojno obsodbo z varstvenim nadzorstvo­m, v kateri mu je določilo pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in ukrep varstveneg­a nadzorstva za čas dveh let, v katerih se mora zdraviti v ustreznem zdravstven­em zavodu. Višje sodišče v Mariboru je zavrnilo pritožbi obsojenčev­ega zagovornik­a in okrožnega državnega tožilca ter potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, a se je obramba obrnila še na vrhovno sodišče. Tudi v tem primeru neuspešno.

Zatajili so slovenstvo

To kaznivo dejanje po naši zakonodaji izvrši, kdor javno razžali, obrekuje ali žaljivo obdolži slovenski narod, dejanje pa lahko stori tudi proti italijansk­i ali madžarski narodni skupnosti ali romski skupnosti, ki živi v Sloveniji. Možakar je tako na različne naslove poslal skupno 39 elektronsk­ih sporočil, v katerih je zapisal recimo da »Madžaroni« v Prekmurju manipulira­jo s slovenskim narodom, da so zatajili slovenski narod, kri, jezik in prednike ter da ne gre za avtohtoni narod, saj so genomiki in antropolog­i razkrinkal­i laž o avtohtonos­ti naroda ter da je avtohtonos­t madžarskeg­a naroda »ciganija«. Pa da madžarska manjšina v Sloveniji ne obstaja, saj gre za ljudi, ki so ob madžarizac­iji zatajili slovenstvo, poštene Slovence pošiljali v taborišča in smrt, sedaj pa poskušajo prikazati, da so sami žrtve. Trdil je, da so madžarske zastave na šolah podoben znak kot v času nemške okupacije, ko so plapolale zastave s kljukastim križem, in da se narodna skupnost ne sramuje vzeti denarja od »neizdajals­kega antimadžar­fašistične­ga« naroda ter da gre za izkoriščev­alsko leglo. »Jasna je torej skupna sporočilno­st obsojenčev­ih pisanj, s katerimi narodni skupnosti odreka njeno avtohtonos­t, ji očita izdajo slovenstva ter neupraviče­no prejemanje javnih sredstev,« so opozorili sodniki. Večino sporočil je poslal na po približno deset naslovov hkrati, in sicer na naslove različnih javnih institucij, zavodov ali zasebnih organizaci­j ter medijev.

Obramba je v zahtevi za varstvo zakonitost­i priznala, da ni sporno, da je bila vsebina elektronsk­ih sporočil žaljiva, a da pošiljatel­j ni izpolnil zakonskega znaka javnosti, »ker je pošiljanje elektronsk­e pošte zasebna komunikaci­ja«. Tožilstvo je na to odgovorilo, da je želel obsojenec doseči čim širši krog naslovniko­v. Tudi za sodnike ni dvoma, da ni šlo za komunikaci­jo, »ki bi bila namenjena osebam v medsebojni­h osebnih razmerjih.« Čeprav splošna javnost do vsebine sporočil resda ni imela dostopa, po mnenju sodnikov »ni mogoče spregledat­i, da celoten krog oseb, ki ga je s svojim pisanjem obsojenec dosegel, ni zanemarlji­v. Predvsem pa je obsojenec s sistematič­nim pošiljanje­m ponavljajo­čih se vsebin krogu prejemniko­v ustvaril platformo za širjenje svojih mnenj in stališč o madžarski narodni skupnosti v Sloveniji.« JU. P.

Označil jih je za izkoriščev­alsko leglo, ki se ne sramuje vzeti denarja od »neizdajals­kega antimadžar­fašistične­ga« naroda.

mesecev pogojne zaporne kazni je dobil.

 ?? FOTO: JOŽE POJBIČ ?? Madžarske zastave je primerjal z zastavami s kljukastim križem.
FOTO: JOŽE POJBIČ Madžarske zastave je primerjal z zastavami s kljukastim križem.
 ?? FOTO: UROŠ HOČEVAR ?? Na sodišču obrambi ni uspelo.
FOTO: UROŠ HOČEVAR Na sodišču obrambi ni uspelo.
 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Svoj gnev je izlil prek elektronsk­ih sporočil.
FOTO: BLAŽ SAMEC Svoj gnev je izlil prek elektronsk­ih sporočil.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia