Slovenske Novice

Napočil čas domače premiere

Anamarija Lampič danes na Pokljuki med biatlonkam­i prvič na slovenskem snegu

- BOHINJSKA BISTRICA • SINIŠA UROŠEVIČ

Pred slabima dvema letoma, torej v začetku februarja 2021, je Pokljuka nazadnje gostila biatlonsko elito. Takrat celo drugič v svoji pisani zgodovini biatlona svetovno prvenstvo. Vendar, žal, tudi z lepotno napako. Brez občinstva in z bivalnimi mehurčki za vse udeležence, saj je takrat pandemija koronaviru­sa vladala v vsej svoji globalni razsežnost­i. Zdaj je drugače. Na tekmi svetovnega pokala bo živahno tudi na tribunah, domači navijači bodo že danes v sprintu (14.20) prvič med biatlonkam­i pozdravili Anamarijo Lampič.

Njen močni adut je izjemno hiter tek, ne nazadnje – pa četudi gre za drugo športno panogo – ima za seboj kopico tekmovalni­h izkušenj, ki ji lahko pomagajo tudi v teh pokljuških dneh. Na Rudnem polju, kjer je prestala večji del priprav, bo zdaj prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, domače okolje je nekoč kot tekačica občutila na planiških preizkušnj­ah najvišje tekmovalni ravni, torej v lovu na točke svetovnega pokala.

»Ha, seveda gre v domačem okolju vselej za poseben pritisk. Obenem pa tudi veselje, ker ti toliko navzočih na tribunah in ob progi želi uspeh. V smučini se bom potrudila, bom videla, kako mi bo šlo na strelišču,« še malce ugiba o svojih sposobnost­ih s puško, a se nikakor ne prepušča objemu preplaha. Še manj pa glavni trener Ricco Gross. Nemec nam je namreč že večkrat v zadnjih tednih dejal: »Moramo ohraniti potrpežlji­vost, zlasti pri streljanju stoje pot k uspehu ne vodi kar čez noč.«

Na tribunah 3000 šolarjev

Zdi se pa, da s svojim pozitivnim pristopom in dobrimi občutki novega ekipnega duha – Lampičeva je v zadnjih letih v teku vadila samostojno – marsikater­o oviro lažje preskoči. Obenem pa ji bodo posebno energijo vlili številni otroški obrazi. Četrtek je namreč na pokljuški prireditvi že tradiciona­lno otroški dan, okrog 3000 šolarjev iz vse Slovenije gre pričakovat­i na prizorišču, ki so ga tako temeljito urejali za omenjeno svetovno prvenstvo pred dvema letoma, pa nato v tistih dneh zoprne širitve koronaviru­sa ni bilo zelene luči niti za omejeno število gledalcev. In eden tistih, ki si Pokljuke 2021 prav zaradi okužbe ni ohranil v lepem spominu, je prav sedanji glavni trener slovenske vrste. Gross je takrat vodil Avstrijce in očitno staknil virus že pred prihodom v Slovenijo, saj je bil pozitiven že ob uvodnem testiranju na Bledu. Med 770 testi so bili le trije pozitivni, poleg njega še dva ruska poročevalc­a. Prvi dan Pokljuke 2023 bo tako v znamenju biatlonk, poleg Anamarije bodo na startu sprinta predvidoma še Polona in Živa Klemenčič ter Kaja Zorč. Jutri pa se bo tu v sprintu pomerila moška karavana.

 ?? ??
 ?? FOTO: ČRT PIKSI ?? Anamarija Lampič se veseli izziva na pokljuškem prizorišču.
FOTO: ČRT PIKSI Anamarija Lampič se veseli izziva na pokljuškem prizorišču.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia