Slovenske Novice

Snežna zabava brez snega

Za mini snežaka potrebujem­o le sodo bikarbono in nekaj dodatkov

- T. P.

ima še ni rekla zadnje, v resnici se je komaj dobro začela, a nas še ni obdarila z izdatnejšo snežno pošiljko. S tem nam je prihranjen­o kidanje pa tudi cmokanju skozi nič kaj prijetno plundro smo se po večini izognili. A hkrati smo prikrajšan­i za zimske radosti, ki se jih sploh otroci veselijo že od pozne jeseni. Toda tudi brez snega na domačem dvorišču si lahko pričaramo nekaj veselja. Še več, s snegom se lahko poigramo kar v toplem zavetju domače sobe! Kako? Naredimo umetni sneg in se lotimo izdelave majhnih snežakov.

ZIzdelava domačega snega ni nikakršna umetnost. V resnici potrebujem­o zgolj dve sestavini, in že se lahko začne snežna zabava, ob kateri nas ne bo zeblo v roke. V razmerju 6 : 1 zmešate sodo bikarbono in balzam za lase in precej kompakten domači umetni sneg, ki celo prijetno diši, je narejen. V posodo dajte torej tri skodelice sode bikarbone in pol skodelice balzama, s prsti dobro premešajte in pregnetite, nato pa lahko začnete oblikovati manjše kepe, ki bodo postale snežak. Namesto kamenčkov lahko za oči uporabite rozine ali fižolčke, nos je lahko košček cimetove palčke, poigrate se lahko z nageljnovi­mi žbicami ali s preprostim­i zobotrebci. Če želite nekoliko bolj slavnostne­ga snežaka, dodajte zmesi dveh sestavin še tretjo: nekaj ščepov bleščic. Za barvito domišljijs­kega snežaka lahko dodate še nekoliko jedilne barve ali malce tempere.

Če pri roki nimate balzama za lase, za umetni sneg zadostuje tudi zgolj soda bikarbona, ki jo zmešate z malce vode. Eni skodelici načeloma dodate tri žličke vode. Če imate pri hiši malega znanstveni­ka, tej zmesi dodajte še žličko tekočega detergenta za pomivanje posode. Umetni sneg bo sicer prav takšen kot tisti brez detergenta, a znanstvena čarovnija se začne nekoliko pozneje. Oblikujete snežaka – ali katero drugo sneženo figurico – in ga položite v plitvejšo posodo, nato pa ga počasi zalijte z vodo. Namesto da bi se stalil, se bo začel peniti! Se enako dogodi, če z vodo polijemo snežaka iz snega, ki smo ga naredili le iz sode bikarbone in vode? Poskusite! Še prej pa naj poskušajo naši mali učenjaki uganiti pravilen odgovor.

Če želite nekoliko bolj slavnostne­ga snežaka, zmesi dodajte nekaj ščepov bleščic.

 ?? FOTO: ANNASHOU/GETTY IMAGES ?? Sneg lahko obarvamo ali mu dodamo bleščice.
FOTO: ANNASHOU/GETTY IMAGES Sneg lahko obarvamo ali mu dodamo bleščice.
 ?? FOTO: ANDREI310/GETTY IMAGES ?? Ob igri z domačim snegom nam prsti ne bodo zmrzovali.
FOTO: ANDREI310/GETTY IMAGES Ob igri z domačim snegom nam prsti ne bodo zmrzovali.
 ?? FOTO: CHUCKIEEGG/GETTY IMAGES ?? Pravega snega zanj ne potrebujem­o!
FOTO: CHUCKIEEGG/GETTY IMAGES Pravega snega zanj ne potrebujem­o!
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia