Slovenske Novice

Igral dilerja in postal narkoman

Wes Bentely je zaradi odvisnosti skoraj zamenjal igralski poklic za preprodajo drog Rešil ga je Robert Downey Jr.

- T. P.

NJEGOV veliki preboj v filmski svet bi skoraj bil tudi njegova poguba. Ko je 1999. dotlej še dokaj nepoznani Wes Bentley kot preprodaja­lec marihuane Ricky Fitts v oskarjevsk­em hitu Lepota po ameriško navdušil kritiško srenjo, ki se mu je poklonila tudi z nominacijo za bafto za stranskega igralca, njegov bančni račun nenadoma ni bil več v rdečih številkah. Čez noč so se mu odprla vrata v dotlej nedoseglji­vi svet zvezdništv­a, slave in zabav. »Cel kup stvari, na katere nisem bil pripravlje­n.« Vse to pa ga je tako zaslepilo, da je, skoraj klišejsko, padel v past narkomansk­e omame in tekoče tisočletje začel v heroinski omotici. »To je verjetno moje zadnje delo kot igralec. Po tem bom verjetno DJ in preprodaja­lec drog,« si je mislil med snemanjem trilerja Dolan's Cadillac iz leta 2009. A je nato nepričakov­ano uzrl rešilno bilko v stanovskem kolegu Robertu Downeyju Jr.

Začel je postopno. Z alkoholom in marihuano. Že kaj hitro pa si dne ni znal več niti zamisliti brez kokainske in heroinske bergle. Za nevarno razvado je porabil ves denar, ki mu je sicer vse počasneje pritekal od raznih filmskih projektov, dnevno pa je tudi po več ur iskal preprodaja­lca, ki bi imel za njegov naslednji odmerek. Iz tega začaranega kroga ni zmogel splezati niti po aretaciji zaradi posedovanj­a heroina 2008, po čemer ga je sodišče poslalo na odvajanje. Kaj hitro je spet zašel na stara pota in padel še globlje. »Ko sem se po programu odvajanja v 12 korakih vrnil v Los Angeles, sem popil celo steklenico viskija in si mislil: tako me bodo našli, mrtvega v hotelski sobi s prazno steklenico.« Toda na njegovo srečo je prav tedaj Robert Downey Jr. zelo javno spregovori­l o svoji bitki z zasvojenos­tjo, v čemer je Wes našel navdih. »Bil sem na najnižji točki, tako rekoč na pragu smrti, ko sem videl njegov pogum. Ta me je rešil. Mislil sem si namreč, da lahko uspe tudi meni, saj je tudi njemu. In če mi uspe, bom morda tudi sam prepričal nekoga drugega, da se zoperstavi odvisnosti.«

Odlašal ni niti za trenutek. Še vedno pod vplivom Downeyjeve­ga priznanja se je tudi Bentley obrnil na prijatelja in mu brez okolišenja vse priznal. »Odvisnik in alkoholik sem. Potrebujem pomoč, sicer bom kmalu mrtev.« Že v drugi sapi pa je vkorakal na zdravljenj­e, tokrat prostovolj­no, ne po nareku sodišča, in premagal svojega sovražnika.

Po opravljene­m sodno predpisane­m odvajanju se je takoj zapil.

 ?? FOTO: PRESS ?? Zvezdnik, ki ga v teh dneh gledamo v seriji Yellowston­e, je zaigral tudi v Igrah lakote.
FOTO: PRESS Zvezdnik, ki ga v teh dneh gledamo v seriji Yellowston­e, je zaigral tudi v Igrah lakote.
 ?? FOTO: COVER IMAGES ?? Svoj veliki preboj je doživel z Lepoto po ameriško.
FOTO: COVER IMAGES Svoj veliki preboj je doživel z Lepoto po ameriško.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia