Slovenske Novice

Doma si je uredil mali lovski muzej

Kljub letom se še vedno s preostalim­i lovci s puško ob rami poda na lov male in velike divjadi.

- •

TOPOLOVCI V Lovski družini Tišina so ponosni na svojega lovca Franca Hajdinjaka, doma iz Tropovcev, ki je član zelene bratovščin­e že več kot 40 let. Z lovstvom se je spoznal kot kratkohlač­nik v Pertoči na Goričkem, kjer je odraščal in kjer se je večkrat srečal z lovci, naravo in prostožive­čimi živalmi. Čeprav Franc šteje že sedem desetletij, je še vedno aktiven član omenjene lovske družine in danes svoje znanje in izkušnje prenaša na mlajše lovce pripravnik­e. V LD so mu zaupali več odgovornih nalog, bil je gospodar in lovski čuvaj, velikokrat je sodeloval pri ocenjevanj­u škode, ki jo je kmetom na polju in poljščinah povzročila divjad.

Priznanja in zasluge

Ko je LD Tišina pripravlja­la različne akcije, je vedno rad priskočil na pomoč – tako pri urejanju lovskega doma in lovskih prež kot pri zimskem hranjenju divjih živali, sodeloval je na meddruštve­nih lovskih tekmovanji­h. Za večletno aktivno delo v lovski organizaci­ji je prejel lovska priznanja za zasluge domače lovske družine ter Lovske zveze Slovenije. Kot rečeno, kljub letom se še vedno s preostalim­i lovci s puško ob rami poda na lov na male in velike divjadi. Pravi, da ima še vedno veliko veselje do lova, narave in skrbi za prostožive­če divje živali. Večkrat se je udeležil skupinskeg­a lova v Kobaridu na gamse.

V 40 letih je uplenil veliko divjih živali, zato se je odločil, da bo dal nekatere preparirat­i in si bo v spomin na svojo prehojeno življenjsk­o pot na svojem domu v Tropovcih uredil manjši lovski muzej. Ta je vreden ogleda in prava paša za oči; na ogled je postavil rogove srnjadi ter prepariran­e gamse, jelene in druge male pernate divje živali. J. Ž.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOŽE ŽERDIN ?? Njegov mali muzej
FOTO: JOŽE ŽERDIN Njegov mali muzej
 ?? FOTO: JOŽE ŽERDIN ?? Franc Hajdinjak je lovec z dušo in srcem.
FOTO: JOŽE ŽERDIN Franc Hajdinjak je lovec z dušo in srcem.
 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Z zeleno bratovščin­o gre še vedno zelo rad na lov (simbolična fotografij­a).
FOTO: BLAŽ SAMEC Z zeleno bratovščin­o gre še vedno zelo rad na lov (simbolična fotografij­a).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia