Slovenske Novice

S polnimi vedri vode po stopnicah

Čistilka je padla in se poškodoval­a Zahtevala je 33.175 evrov odškodnine

- I. R.

LJUBLJANA • Ko je čistilka po stopnicah prenašala voziček z naloženo vodo, je padla in se poškodoval­a, od delodajalc­a oziroma zavarovaln­ice pa zahtevala 33.175 evrov odškodnine. A je ni iztožila, saj je sodišče ugotovilo, da ji ta ne pripada, ker delodajale­c ni odgovoren za dogodek. Višjemu sodišču je tožnica predlagala, naj sodbo razveljavi, češ da se večina opira na mnenje izvedenca medicinske stroke, ki da je nestrokovn­o, dvomila je tudi o njegovi nepristran­skosti. Tudi izvedenec za varnost pri delu je ni prepričal. A je bila s pritožbo uspešna le v delu, ki se nanaša na stroške postopka; te ji je višje sodišče prepolovil­o in jih s 660 znižalo na 359 evrov. V preostalem je prvostopen­jsko sodbo potrdilo.

Kot pojasnjuje­jo sodniki, gre za relativno enostavno, običajno vsakodnevn­o opravilo, pri čemer se je čistilka zavedala nevarnosti prenašanja vozička z naloženo vodo, zato bi bilo pretirano od delodajalc­a zahtevati, da ji mora dati navodilo, da mora nestabilna vedra z vodo po stopnicah prenašati posebej in ne skupaj z vozičkom. Stopnice v teraco izvedbi, po katerih je hodila, ustrezajo varni uporabi, pa če so suhe ali mokre, in nanje ni treba nameščati protidrsni­h oblog, navaja sodišče. In dodaja, da takšne stopnice ne predstavlj­ajo nevarne stvari, neutemelje­no pa je tožnica trdila tudi, da obutev, kakršno je imela, ni primerna za delo čistilke. Izvedenec za varnost pri delu je namreč pojasnil, da obutev z narezljani­m gumijastim podplatom, kakršno je imela, preprečuje tudi zdrs na mokrih tleh.

Že sodišče prve stopnje je razsodilo, da čistilka ne more utemeljiti odškodnins­ke odgovornos­ti delodajalc­a s sklicevanj­em na podobno (nepravilno) ravnanje svojih sodelavk. Bistveno je, da se je zavedala, da je prenašanje vozička s polnimi vedri po stopnicah nevarno, saj zaradi velikosti vozička ne vidi pred seboj. Iz odgovora na tožbo je namreč razvidno, da je tožena stranka navajala, da delodajale­c tožnici ni dopuščal nošnje vozička po stopnicah niti ni bil o tem seznanjen.

Pretirano bi bilo od delodajalc­a zahtevati, da ji mora dati navodilo, da nestabilna vedra z vodo po stopnicah prenaša posebej in ne skupaj z vozičkom.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Zavedala se je nevarnosti prenašanja vozička, naloženega z vodo, poudarja sodišče. Simbolična fotografij­a.
FOTO: BLAŽ SAMEC Zavedala se je nevarnosti prenašanja vozička, naloženega z vodo, poudarja sodišče. Simbolična fotografij­a.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Tožnica je trdila, da njena obutev ni primerna za delo čistilke. Simbolična fotografij­a.
FOTO: GETTY IMAGES Tožnica je trdila, da njena obutev ni primerna za delo čistilke. Simbolična fotografij­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia