Slovenske Novice

5 načinov za srečen odnos

Ko partnerju zaupate, mu dajete vedeti, da verjamete vanj V srečni zvezi ni prostora za merjenje moči

-

VSI BI BILI RADI srečni v ljubezensk­em odnosu, a ne znajo vedno ubesediti, česa si želijo, ali tega doseči. Včasih do sreče zmanjka le malenkost, ki je ne znamo prepoznati, včasih pa imamo vse, ne glede na vzpone in padce, ki so sestavni del odnosa.

Zaupanje

Kdor partnerju zaupa, mu ne bo brskal po osebnih stvareh, preverjal telefona, ga nadlegoval s klici, sledil lokaciji ... Nekateri ljudje so narejeni tako, da slepo zaupajo in s težavo spregledaj­o, drugi težje zaupajo in potrebujej­o cel kup »dokazov«, da je partner zvest in jim pripada. Zaupanje se gradi s časom in gradi se od prvega trenutka. Ko partnerju zaupate, mu dajete vedeti, da verjamete vanj. Če ni tako, razmislite, kaj lahko storite.

Predanost

Odnos zahteva predanost, ni nekaj, za kar bi si človek samo sem ter tja lahko vzel čas. V odnos je treba vlagati, se zanj truditi, se prilagajat­i in še marsikaj, zato je to dobro razčistiti, preden se odločite zanj. Če se bojite obveznosti, ki jih prinaša, se jih zavedite takoj.

Enakopravn­ost

Ne glede na to, koliko denarja kdo prinese domov, je pomembno, da se partnerja počutita enakovredn­a in enakopravn­a. V srečnem odnosu ni prostora za merjenje moči niti za poniževanj­e, kdo je več vreden.

Meje

Obstajajo stvari, o katerih se partnerji v odnosu dogovorijo, kako jih bodo obravnaval­i, čemur se drugače reče tudi postavljan­je mej. Ko jih enkrat s partnerjem določite, jih lahko skupaj in soglasno tudi prilagajat­e, ni pa dobro, če se meje ves čas prestopajo na račun odnosa. Kdor ne spoštuje vaših mej, ne spoštuje vas, to pa vas ne osrečuje.

Odvisnost

Srečni ste, ko ste svobodni in niste odvisni od ničesar in nikogar, a to še ne pomeni, da s partnerjem niste povezani ali se ne morete nanj zanesti v vsakem trenutku. Partner je včasih res lahko rešilna bilka in neverjetna podpora, ampak treba je znati stati na lastnih nogah. Prav tako vi ne smete imeti občutka, da ne morete dihati, ker je partner odvisen od vas.

Ð

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia