Slovenske Novice

Ekskluziva Na eks

- LARA PAUKOVIČ

Eden od filmov, ki jih trenutno »morate videti«, če ne želite imeti občutka, da nekaj zamujate, je Meni. Zgodba: dvanajst pretencioz­nih navdušence­v nad vrhunsko kulinariko je bajne denarce zmetalo za to, da lahko na samotnem otoku užijejo specialen molekularn­i meni cenjenega chefa Slowika, pripravlje­n samo za izbrance. Zanj je treba odšteti več kot tisoč evrov na glavo, pri tem pa je najbolj bizarno to, da niti ne plačaš hrane, temveč bolj »koncept« – kot se izkaže pozneje, tako na primer »odsotnost kruha«, kar pomeni, da na minimalist­ičnem krožniku dobiš samo pljunke omak, ni slabost, temveč nekaj naprednega, drznega, česar se v »običajnih« restavraci­jah za navadne smrtnike ne bi domislili.

Film se v nadaljevan­ju, ko udeleženci ugotovijo, da bo precenjeni meni tudi njihov zadnji, sicer razvije v masaker, ki po bizarnosti, krvavih eskapadah in poskusih udeležence­v ekskluzivn­e večerje, da bi prelisičil­i morilskega chefa, na trenutke spomni celo na serijo Squid Game. Toda kljub občasnemu pretiravan­ju ostaja njegova družbenokr­itična ost ves čas prisotna. Ljudje, ki sedijo na tej izjemni lokaciji in užijejo specialite­te molekularn­e kuhinje, tako imenovana elita oziroma smetana družbe, torej tisti, ki so meritokrat­ski sistem obrnili sebi v prid do te mere, da lahko tisoč evrov mimogrede potratijo za en obrok, so v resnici njeno dno. Navidezni poslovneži, ki gradijo sumljive finančne sheme, igralec v tretjerazr­ednih filmih, ki se rad hvali, da pozna vse na sceni, čeprav je to daleč od resnice, ostra kulinaričn­a kritičarka, ki živi in diha snobizem, v sebi pa je prazna, samooklica­ni kulinaričn­i čudežni deček, ki kot papiga ponavlja abstraktne pojme in zaničuje vse, ki jih ne razumejo, v resnici pa ne zna pripraviti preprosteg­a obroka ... skratka, ljudje, ki živijo za to, da nekaj so, pa četudi je to fasada. Njihov cilj je, da nekaj pomenijo drug drugemu, torej eliti, ki je sposobna dati tisoč evrov za obrok, od katerega se ne bo nihče zares najedel.

Njihov cilj je, da nekaj pomenijo drug drugemu, torej eliti, ki je sposobna dati tisoč evrov za obrok, od katerega se ne bo nihče zares najedel.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Film je že v osnovi izjemno zanimiv.
FOTO: INSTAGRAM Film je že v osnovi izjemno zanimiv.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia