Slovenske Novice

Odvzemi imunitete in izročitve zaradi korupcije

Zaradi škandala Katargate grozi odvzem imunitete še dvema evroposlan­cema

- •

STRASBOURG Predsednic­a Evropskega parlamenta Roberta Metsola je evroposlan­ce seznanila s prošnjama za odvzem poslanske imunitete Belgijcu Marcu Tarabelli in Italijanu Andrei Cozzolinu. Postopka za odvzem imunitete je na prošnjo belgijskeg­a tožilstva sprožila že v začetku meseca, zdaj pa ju bo obravnaval pristojni parlamenta­rni odbor za pravne zadeve. Razloga ni pojasnila, sta bila pa oba evroposlan­ca omenjena v medijskih poročilih o korupcijsk­em škandalu glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskoval­ci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi. Škandal je s položaja podpredsed­nice parlamenta odnesel Grkinjo iz vrst SD Evo Kaili, ki je trenutno v priporu. Nič bolje pa se ne godi italijansk­i družini Panzeri – nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri je že v priporu, ker naj bi vplival na odločitve Evropskega parlamenta v korist Katarja in Maroka. V središču preiskave je njegova nevladna organizaci­ja Fight Impunity, ki jo je ustanovil leta 2019.

Prav včeraj pa je prizivno sodišče v italijansk­i Brescii odobrilo izročitev Silvie

Panzeri, hčerke Antonia Panzerija. Hči je od decembra lani z materjo Mario Dolores Colleoni v hišnem priporu na svojem domu v Milanu na podlagi evropskega naloga za prijetje. Obe sta osumljeni sodelovanj­a v kriminalni združbi, pranja denarja in korupcije. Z omenjeno odločitvij­o prizivnega sodišča zoper Silvio Panzeri se je končal prvi krog postopka, ki predvideva premestite­v mlade odvetnice v belgijski zapor v mestu Haren, kjer je priprta Kailijeva. Sodišče v Brescii je sicer v začetku januarja že odredilo izročitev njene matere Belgiji. Odvetniki mame in hčere naj bi se pritožili, in sicer zaradi »kritičnih razmer v belgijskih zaporih«.

STA, ANSA

 ?? FOTO: REUTERS ?? Eva Kaili je bila s Katarci v tesni navezi, nato je njena aretacija odprla Pandorino podkupoval­no skrinjico v Evropskem parlamentu.
FOTO: REUTERS Eva Kaili je bila s Katarci v tesni navezi, nato je njena aretacija odprla Pandorino podkupoval­no skrinjico v Evropskem parlamentu.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Sodišče v Brescii se je odločilo, da ženo in hčer nekdanjega evroposlan­ca izročijo Belgiji.
FOTO: REUTERS Sodišče v Brescii se je odločilo, da ženo in hčer nekdanjega evroposlan­ca izročijo Belgiji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia