Slovenske Novice

Drogo švercali čez planinske poti

Policija razkrila nekaj uradnih podatkov o razbitju kriminalne združbe, o katerem smo poročali pred dnevi

-

LJUBLJANA • Več kot 500 policistov in kriminalis­tov z dveh strani državne meje, Slovenije in Avstrije, je kakšni dve leti spremljalo kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s proizvodnj­o in preprodajo mamil. O razbitju smo pred dnevi podrobno poročali, zdaj so uradno svoje povedali še slovenski in avstrijski policisti.

Če strnemo: 49 osumljence­v, od tega se jih je 15 znašlo v priporu, so ovadili za več kot 200 kaznivih dejanj. Pred dnevi so opravili 50 hišnih in drugih preiskav. Pri tem so zasegli 11 kilogramov amfetamina, več kot 3000 tablet ekstazija, več deset kilogramov posušene konoplje, kilogram kokaina, nekaj orožja in več kot 300.000 evrov gotovine. Zasegli so tudi dve vozili, namenjeni izvajanju prevoza drog.

Iz Severne Evrope v Slovenijo

Kot je na novinarski konferenci pojasnil direktor uprave kriminalis­tične policije na Generalni policijski upravi David Antolovič, je bila ta preiskava posebna, saj je zahtevala zelo ustvarjaln­o taktično iznajdljiv­ost pri pridobivan­ju ključnih dokazov. Vodja sektorja kriminalis­tične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša je pojasnil, da so v času preiskave ugotovili, da je 31-letnik z območja Jesenic vodil hudodelsko mednarodno združbo, ki je na mednarodni ravni izvrševala kazniva dejanja, povezana s prepovedan­imi drogami in orožjem. »Kriminalna združba je iz Severne Evrope v Slovenijo tihotapila prepovedan­i kokain, sama pa je proizvajal­a amfetamin in tudi konopljo. Vodja združbe je poskrbel, da je 29-letni osumljeni, doma z območja Ljubljane, organizira­l skupino oseb, ki je v več stanovanjs­kih hišah uredila proizvodnj­o konoplje in skrbela zanjo. Kriminalna združba je sama iz Avstrije nabavljala mlade rastline konoplje in kasneje tudi odkupila pridelek,« je dejal in dodal, da je bila na enak način organizira­na dejavnost druge kriminalne združbe, ki jo je vodil srbski državljan.

Tudi orožje so zasegli

31-letni vodja združbe je zagotavlja­l vozila s prirejenim prostorom, ki so jih uporabljal­i za prevoz droge. Povezal se je s 34-letnim slovenskim državljano­m, ki je živel v BiH. Ta je organizira­l tudi prevoz večje količine vojaškega orožja, ki je bilo namenjeno v Nemčijo in naprej v Belgijo. A so ga v Nemčiji prestregli varnostni organi in v vozilu zasegli pet avtomatski­h pušk, pištolo in naboje. Po tem zasegu se je del kriminalne združbe preselil v Avstrijo na območje Salzburga, kjer so nadaljeval­i kriminalne dejavnosti.

Kot je povedal, si je združba izmenjeval­a kurirje, tako so prestregli tudi kurirja z območja Bleda, ki je v Avstrijo peljal kilogram heroina. Da bi se izognili policijske­mu nadzoru, so člani kriminalne združbe uporabljal­i planinske poti, na Gorenjskem tudi prek starega prehoda Ljubelj. Poleg tega se je združba ukvarjali z izterjavo dolgov.

Po besedah vodje urada državne kriminalis­tične policije Salzburg Christiana Voggenberg­erja so v Avstriji skupno izvedli sedem aretacij in aretirali pet avstrijski­h državljano­v in dva državljana BiH. Opravljeni­h je bilo 12 hišnih preiskav, zaseženih pa 12.516 gramov marihuane in 719 gramov kokaina, 500.000 evrov gotovine, luksuzni avtomobili, mobilni telefoni, ročno strelno orožje, plašilna pištola ter razna zdravila. M. FE., STA

 ?? FOTO: SLOVENSKE NOVICE ?? Privedba osumljence­v na ljubljansk­o sodišče
FOTO: SLOVENSKE NOVICE Privedba osumljence­v na ljubljansk­o sodišče
 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? David Antolovič je razkril nekaj podrobnost­i zahtevne preiskave.
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ David Antolovič je razkril nekaj podrobnost­i zahtevne preiskave.
 ?? FOTO: PU MARIBOR ?? Policija je v hišnih preiskavah zasegla večjo količino prepovedan­e konoplje (fotografij­a je simbolična).
FOTO: PU MARIBOR Policija je v hišnih preiskavah zasegla večjo količino prepovedan­e konoplje (fotografij­a je simbolična).
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia