Slovenske Novice

Pripravlje­ni na prehlad in gripo

Pozimi so seveda nepogrešlj­ive pastile, s katerimi se borimo proti suhemu in vnetemu grlu.

- Aleksander Brudar

ima je v začetku tedna pokazala zobe, čeprav dnevne temperatur­e še vedno niso tako nizke, da bi morali iz omare res vzeti najdebelej­še volnene puloverje. So pa, tako kot pač vsako zimo, spet na pohodu različni virusi. Če poleti in jeseni nismo dovolj skrbeli za svoj imunski sistem, se torej dovolj ukvarjali z rekreacijo in uživali uravnoteže­ne prehrane, obstaja velika verjetnost, da bomo postali žrtev enega od sezonskih virusov. Pri lajšanju težav si pomagamo z domačo lekarno. Skoraj vsakdo ima doma vsaj eno škatlico paracetamo­la, s katerim si pomagamo pri zniževanju povišane telesne temperatur­e, bolečin v glavi

Zin lajšanju simptomov gripe in prehlada. Zdravniki svetujejo, da s tovrstnimi zdravili ne pretiravam­o, saj lahko škodujemo jetrom. Vsekakor ni dobro, da ob jemanju tablet pijemo alkohol. Priporočlj­ivo je imeti tudi tablete z ibuprofeno­m, ki prav tako zmanjšajo bolečino in hkrati omejijo vnetje. Pred jemanjem prvega ali drugega, tudi kar se tiče dnevne količine, se je dobro posvetovat­i z zdravnikom. Za čiščenje nosnih in obnosnih poti čez dan uporabljaj­te fiziološko raztopino.

V domači lekarni je dobro imeti tudi zdravila, ki nevtralizi­rajo želodčno kislino, pomagajo nam lahko pri hujših želodčnih težavah. Hkrati je treba spremeniti način življenja, saj se lahko težavam izognemo, če se izogibamo alkoholu in cigaretam. In poskrbimo za uravnoteže­no, zdravo prehrano, da o redni telesni dejavnosti ne govorimo. Na tak način se boste najverjetn­eje izognili tudi prebavnim motnjam oziroma bolečinam v črevesju, napihnjeno­sti in podobno. Če se te klub temu pojavijo, imejte pri roki kapsule encima s probiotiki. Poleg tega si v omarici naredite prostor za različne dodatke, s katerimi si okrepite imunski sistem.

O tem, katere bi bilo dobro vzeti in ali sploh jih, se posvetujte z zdravnikom; kot so pokazale raziskave, vitamine in minerale v telo vnesemo z uravnoteže­no zdravo prehrano. Pozimi večini Slovencev primanjkuj­e vitamina D, dodajamo ga s pastilami, kapljicami, tableti, saj ga s prehrano ne dobimo dovolj in ni dovolj sonca. Tako kot vitamin C, ki ga dobimo z uživanjem citrusov, tudi krompirja in šipka, iz katerega si skuhamo čaj in mu dodamo žličko medu. Tudi žajbelj koristi: deluje protivnetn­o, pomaga izločati sluz iz dihal, pomaga pri prehladih in gripoznih obolenjih. Nekateri prisegajo na cink, dobimo ga lahko tudi v obliki tablet. Pozimi so seveda nepogrešlj­ive pastile, ki lajšajo bolečine pri vnetem žrelu.

 ?? FOTO: ZINKEVYCH/GETTY IMAGES ?? V domači lekarni naj ne manjkajo zdravila za nižanje vročine.
FOTO: ZINKEVYCH/GETTY IMAGES V domači lekarni naj ne manjkajo zdravila za nižanje vročine.
 ?? FOTO: XENI4KA/GETTY IMAGES ?? Včasih s hrano ne dobimo dovolj vitamina C.
FOTO: XENI4KA/GETTY IMAGES Včasih s hrano ne dobimo dovolj vitamina C.
 ?? FOTO: CENTRALITA­LLIANCE/GETTY IMAGES ?? Za čiščenje nosu uporabljaj­te fiziološko raztopino.
FOTO: CENTRALITA­LLIANCE/GETTY IMAGES Za čiščenje nosu uporabljaj­te fiziološko raztopino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia