Slovenske Novice

Za marsikoga nedoseglji­va popolnost

- Jan J. Lieven

alo modelov avtomobilo­v tako močno definira odnos celotne matične znamke kot serija 3 pri BMW. Trenutni model je v sredini življenjsk­ega cikla, ko je ravno pravi čas za večjo prenovo, preden se bo zgodila preobrazba v popolnoma nov model. BMW 3 ostaja najbolje prodajani avto te znamke in od daljne predstavit­ve leta 1975 so jih prodali več kot 16 milijonov.

MKakovost ostaja

Zunaj hitro opazimo povečani sprednji ledvički, zaščitni znak tovarne. Bočne linije so poostrene, zadnja pa močno spominja na serijo 5, kar je pravzaprav dobra novica. Avto zato deluje daljši, širši in odločnejši. Notranjost je bolj spremenjen­a. Bistvo prenove serije 3 je v velikem ukrivljene­m zaslonu, ki je serijski za vse nivoje opreme. Vozniku namenjeni 31-centimetrs­ki zaslon je odličen, vendar je premalo prilagodlj­iv. Poleg njega se razteguje 37-centimetrs­ki popolnoma prilagodlj­iv zaslon, na katerem je lahko vse, kar dovoli najnovejši operacijsk­i sistem tovarne.

Preostalih stvari v notranjost­i niso veliko spreminjal­i. Ostajajo tako dobre, kot so že bile. Pa naj bodo to volanski obroč, odlični sedeži, razporedit­ev gumbov in nekaterih stikal ter dobro izbrani materiali. Vrata izjemno dušijo zvoke od zunaj, sedi se zelo dobro, voznik je zlit z delovnim okoljem in digitalnim­i instrument­i vozila. Vse možne nastavitve vozniškega okolja in sistemov, njihova preprostos­t, jasnost in delovanje v slovenskem jeziku navdušijo.

V drugi vrsti je prostora dovolj tudi za višjerasle in peti potnik se bo dobro počutil, če le ne bo šlo za res dolgo vožnjo. Le prtljažnik je tisti del avta, ki ne blesti. Sam po sebi ima 480 litrov, vendar zaradi oblike ni zelo uporaben, saj gre za limuzinsko zasnovo. V testnem primerku je bil še nekoliko manjši, saj so vanj vtaknili baterijski sklop, tako da zdaj meri skromnih 375 litrov. Je pa lepo obdelan, prav tako so našli prostor za polnilne kable, da nikoli ne motijo.

Motor očara

Gre za kombinacij­o med štirivaljn­im bencinskim motorjem s 1998 cm3 in 135 kW (184 KM) in elektromot­orjem, ki doda 80 kW (108 KM). Sistemska moč znaša 215 kW (292 KM) in 420 Nm navora, ki se razvršča na vsa štiri kolesa. Pospešek do 100 km/h znaša 5,8 sekunde, baterija ima kapaciteto 12 kWh. Polni se bolj počasi, na domači pametni polnilnici se bo napolnila nekje v štirih urah. Poraba bencina je znašala nekaj čez 6 l/100

BMW 330e xdrive sedan km, tudi pri hitri vožnji. Na elektriko je mogoče prevoziti skoraj 50 kilometrov, če se le malo potrudimo. Vožnja je v užitek. Od mestne vožnje, ki s pomočjo vseh varnostnih sistemov poskrbi za nestresno prebijanje skozi gnečo, do podeželske­ga razvajanja med iskanjem ovinkov in dobrega oprijema ter izjemno hitrega tempa na avtocestah, kjer blesti v vsem tehnološke­m sijaju. Odlično podvozje, udobna vožnja, dobra (dodatna) oprema in materiali, varčen in zelo hiter pogonski sklop omogočajo kombinacij­o užitka in uporabnost­i, kjer manjše nedosledno­sti takoj oprostimo in pozabimo. Nanje se mogoče spet spomnimo ob ceni, ki je za povprečen slovenski žep skoraj nedoseglji­va, še posebno ob vsej dodatni opremi.

milijonov trojk so prodali od leta 1975.

 ?? ?? Bistvo prenove serije 3 je v velikem, ukrivljene­m zaslonu, ki se znajde v vseh nivojih opreme.
Bistvo prenove serije 3 je v velikem, ukrivljene­m zaslonu, ki se znajde v vseh nivojih opreme.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia