Slovenske Novice

Brodolom preživel s kečapom

Dominikane­c je na odprtem morju zdržal 24 dni Njegovo jadrnico so med popravilom odnesli tokovi

- • S. I.

BOGOTA Kolumbijsk­a mornarica je rešila možakarja iz Dominikans­ke republike, ki je kar 24 dni preživel na pokvarjeni jadrnici, to je odneslo na odprto morje. Sedeminšti­ridesetlet­ni Elvis François je brodolom preživel s pomočjo kečapa, česna v prahu in jušnih kock. Jadrnico je na morju, kakšnih 120 navtičnih milj severozaho­dno od polotoka La Guajira, opazilo letalo, to je obvestilo kolumbijsk­o mornarico, ta pa je na pomoč poslala kontejners­ko ladjo, ki je plula v bližini, da ga je odvlekla do pristanišč­a v Cartageni.

Kot je povedal François, se je drama začela decembra lani, ko je v bližini otoka St. Martin na nizozemski­h Antilih, kjer živi, popravljal jadrnico, to pa so vodni tokovi odnesli na odprto morje. »Klical sem prijatelje, ti so me poklicali nazaj, a sem izgubil signal. Preostalo mi ni ničesar drugega, kakor da čakam,« je povedal. Reševalcem je pojasnil, da je moral iz jadrnice nenehno odstranjev­ati vodo, da se ne bi potopila. Poskušal je tudi zakuriti ogenj, da bi opozoril nase, a mu ni uspelo. Na srečo

V nekem trenutku sem že izgubil upanje in mislil le na svojo družino, a me je opazila obalna straža.

ga je opazilo letalo obalne straže, ki mu je signalizir­al z zrcalom, in obvestilo kolumbijsk­o mornarico.

»V nekem trenutku sem že izgubil upanje in mislil le na svojo družino, a me je opazila obalna straža. Če ne bi bilo nje, ne bi nikomur pripovedov­al svoje zgodbe,« je dejal Elvis François. Kakor je sporočila kolumbijsk­a mornarica, je bil ob rešitvi v razmeroma dobrem stanju, tako da so ga po zdravniške­m pregledu izročili imigracijs­kim organom, ti bodo poskrbeli za njegovo vrnitev domov.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: KOLUMBIJSK­A MORNARICA ?? Elvis François je bil v razmeroma dobrem zdravstven­em stanju.
FOTOGRAFIJ­I: KOLUMBIJSK­A MORNARICA Elvis François je bil v razmeroma dobrem zdravstven­em stanju.
 ?? ?? Pri reševanju je sodelovala kontejners­ka ladja, ki je plula v bližini.
Pri reševanju je sodelovala kontejners­ka ladja, ki je plula v bližini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia