Slovenske Novice

Ilka kakor Mikaela

- MIHA ŠIMNOVEC miha.simnovec@slovensken­ovice.si

Pozornejši ljubitelji alpskega smučanja imajo zagotovo še vedno pred očmi kalvarijo ameriške zvezdnice Mikaele Shiffrin na lanskih olimpijski­h igrah v Pekingu. Šampionka iz Vaila v Koloradu je namreč tudi na Kitajsko pripotoval­a kot vroča favoritinj­a, nato pa – kar zadeva kolajne – ostala povsem praznih rok.

Potem ko je štiri leta pred tem v Pjongčangu zablestela z naslovom olimpijske prvakinje v veleslalom­u in srebrnim odličjem v alpski kombinacij­i, ji lani azijski sneg ni bil naklonjen. V obeh tehničnih disciplina­h v tamkajšnje­m centru Yanqingu je odstopila, v superveles­lalomu je bila deveta, smuk je končala na 18. mestu, nakar je ostala brez uvrstitve še v kombinacij­i. Da je bila mera polna, ji za slovo od Pekinga ni bilo usojeno osvojiti odličja niti na ekipni preizkušnj­i, na kateri je s kolegi iz reprezenta­nce ZDA pristala na nehvaležne­m četrtem mestu. V Pekingu se je prav vse zarotilo proti Shiffrinov­i in tudi tisti, ki morda ne stiskajo pesti zanjo, niso ostali ravnodušni ob posnetkih, ko je po odstopih obupana obsedela v snegu ob progi in se borila s solzami. Ni jih premagala. Ni jih mogla, ker ji je bilo tako zelo hudo, najhuje doslej na športni poti. Znašla se je na tleh, na najnižji točki svoje kariere. Za trenutek ali dva je celo pomislila na to, da bi vse skupaj nekam vrgla, a je hitro spoznala, da vdaje ni v njenem DNK. Vrnila se je. In to še močnejša.

V tej sezoni je 27-letna Američanka nanizala že osem zmag, skupno pa jih ima v svetovnem pokalu 82, tako da jo le še štiri ločijo od absolutneg­a rekorda legendarne­ga Šveda Ingemarja Stenmarka. Ni

Z določenimi spremembam­i je v ekipi Ilke Štuhec zavel nov veter. Rezultati so tu: po sušnih štirih letih je spet slavila zmago.

jih malo, ki so prepričani, da ga bo Mikaela še letos ujela in tudi prehitela.

V podobnem položaju kot Shiffrinov­a se je na OI v Pekingu znašla tudi mariborska šampionka Ilka Štuhec, ki se je po 22. mestu v smuku, od katerega je pričakoval­a precej več, zlomila pred TV-kamero. Zaradi velikega razočaranj­a je takrat med drugim tudi zaupala, da razmišlja celo o koncu športne poti.

Po sezoni, ko je pretehtala vse skupaj, se je odločila za nov začetek. Vodenje ekipe, v kateri so se poslovili od švicarskeg­a trenerja Stefana Abplanalpa, je prevzela mati Darja Črnko, zamenjala je tudi proizvajal­ca smuči. Rezultati so vidni: 32-letna Mariborčan­ka je v soboto na smuku v Cortini d'Ampezzo po sušnih štirih letih spet slavila zmago. Zdaj jih ni več malo, ki so prepričani, da ni bila njena zadnja ...

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia