Slovenske Novice

E spustili kri

-

Selniščak, Selniški ribnik, Bundek breg in jo sklenila v Murskem Središću. Trasa je bila dolga 14,5 kilometra in je zahtevala kakšnih pet ur. Kot so povedali organizato­rji, so bili z udeležbo nadvse zadovoljni, saj je prišlo res veliko pohodnikov iz 80 planinskih društev iz Slovenije, 20 iz Hrvaške in tudi treh iz Madžarske.

Prelomnica

Praznik svetega Vincenca pri nas po večini imenujejo vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa vincekovo. Kot rečeno, to tradiciona­lno pomeni začetek del v vinogradih. »Vincencovo je nekakšna prelomnica, ko je prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, s tem pa se že ustvarijo razmere, da se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in pripravlje­na za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu,« je mogoče slišati od poznavalce­v. Obrezati trto seveda ni preprosto. To je zahtevno opravilo, ki ga ne gre prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradni­ki to delo najraje opravijo kar sami. Po starem običaju so v vinogradih obešali klobase. Te oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so končali rez, tudi če je to trajalo več dni, so potem te klobase skuhali v vinu, tako da so imeli na koncu vinogradni­ško malico.

Rastni cikel trte se običajno začne konec marca z napenjanje­m brstov, kar je znak, da so se po trsu začeli pretakati rastni sokovi. To je pomembno ob vse pogostejši­h milih zimah in zgodnejših začetkih pomladih. Od štiri do šest tednov pozneje trta začne odganjati mlade poganjke. Splošno mnenje je, da je vinski letnik najbolj odvisen od kakovostne­ga reza. Posebno je treba biti pozoren na zdravje trte, na njeno rast, torej življenjsk­o kondicijo – in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gre vse skupaj v preveliko rodnost. Kot pri vseh vinogradni­ških opravilih strokovnja­ki pa tudi vinogradni­ki sami pri rezi vedno kaj novega spoznajo.

JOŽE ŽERDIN

ur je trajal pohod.

 ?? ?? Bilo jih je za veliko množico.
Bilo jih je za veliko množico.
 ?? ?? Po tradiciji so na trte obesili klobase.
Po tradiciji so na trte obesili klobase.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia