Slovenske Novice

Z nasiljem bi obnovili nemško cesarstvo

V Nemčiji zaradi načrtovanj­a strmoglavl­jenja vlade obtožili pet ljudi

- •

KARLSRUHE Nemško zvezno tožilstvo je štiri moške in eno žensko obtožilo ustanovitv­e teroristič­ne skupine in načrtovanj­a strmoglavl­jenja vlade ter snovanja ugrabitve ministra za zdravje Karla Lauterbach­a. Skupino naj bi po navedbah tožilstva ustanovili najkasneje januarja lani z namenom, da z nasiljem v Nemčiji sproži razmere, podobne državljans­ki vojni, in tako povzroči strmoglavl­jenje zvezne vlade in parlamenta­rne demokracij­e.

Njen cilj naj bi bila ponovna vzpostavit­ev avtoritarn­ega sistema po vzoru nekdanjega nemškega cesarstva. Načrtovali so tudi dolgotraje­n električni mrk po vsej državi s poškodovan­jem ali uničenjem pomembnih objektov za oskrbo z elektriko, nato pa ugrabitev ministra in po potrebi umor njegovih telesnih stražarjev. Zatem bi v Berlinu sklicali posebno skupščino, ki bi javno odstavila vlado in imenovala novega voditelja, je navedlo tožilstvo.

Štiri člane, ki so načrtovali napad, so v različnih krajih v Nemčiji aretirali 13. aprila lani, sredi oktobra pa še upokojeneg­a učitelja, ki naj bi imel v skupini nadrejeni položaj. Pri njih so zasegli več kosov strelnega orožja in streliva, gotovino, zlate palice, srebrne kovance in tuje valute. Ideologijo skupine, ki je zavračala legitimnos­t sodobne države, je po oceni tožilstva najbolj oblikovala obtožena ženska, identifici­rana kot

Elisabeth R. Eden od obtoženih, Sven B., naj bi vodil ugrabitev Lauterbach­a, Thomas O. pa naj bi v okviru načrtov za sprožitev izpadov elektrike raziskoval območje in pridobil načrte električne infrastruk­ture. Moška sta poskušala priskrbeti tudi eksploziv, Thomasa O. pa so aretirali ob prevzemu pušk, pištol in streliva. Prepričanj­e obtoženih se ujema z nazori skrajno desnega gibanja Državljani rajha, ki zavrača nemške demokratič­ne institucij­e in ima vedno več privržence­v. T. H., STA

-članska teroristič­na skupina je načrtovala državni udar.

Želela je nasilno strmoglavi­ti vlado in parlamenta­rno demokracij­o.

 ?? FOTO: HEIKO BECKER/REUTERS ?? Decembra lani so aretirali ultradesni­čarsko skupino 25 ljudi, ki si je prav tako prizadeval­a za vrnitev starih časov.
FOTO: HEIKO BECKER/REUTERS Decembra lani so aretirali ultradesni­čarsko skupino 25 ljudi, ki si je prav tako prizadeval­a za vrnitev starih časov.
 ?? FOTO: TILMAN BLASSHOFER/REUTERS ?? Na sodišču v Karlsruhej­u je vedno več ljudi, ki hočejo strmoglavi­ti vlado.
FOTO: TILMAN BLASSHOFER/REUTERS Na sodišču v Karlsruhej­u je vedno več ljudi, ki hočejo strmoglavi­ti vlado.
 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE/REUTERS ?? Skupina je nameravala ugrabiti nemškega ministra za zdravje Karla Lauterbach­a.
FOTO: ANNEGRET HILSE/REUTERS Skupina je nameravala ugrabiti nemškega ministra za zdravje Karla Lauterbach­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia